Vučić: Patrijarh Irinej je obnovio duh zajedništva Srba

Foto: SRNA

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je ljubav bila osnov vjere patrijarha srpskog Irineja, koji je obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda, a Srbiju i Republiku Srpsku nije odvajao jednu od druge.

“Zahvaljujući njegovom angažmanu, molbama i molitvama, nije bilo zađevica, sukoba među Srbima istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima, kao nikad u svojoj istoriji i pritom nikoga od drugih naroda ne ugrožavajući”, rekao je Vučić, u besjedi pored odra patrijarha Irineja, u Hramu Svetog Save.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej je bio zaslužan za kulturu sjećanja među Srbima.

“Danas zahvaljujući njemu, govorimo više nego ikad o junacima sa Košara. Šest godina ima, kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svetu”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao, da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, Boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

On je istakao, da je patrijarh Irinej preminuo sa brigom za sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori, te da nije prihvatao podjelu ljudi po Avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih novostvorenih država.

“Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. Po tom pitanju je postupao racionalno, tražeći načina da sačuvamo ili bar ne priznamo ni na koji način nezavisnost /samoproglašenog/ Kosova. Verovao je u narastajuću snagu srpske države i u pravedno rešenje”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da je Irinej bio veliki patrijarh, pomirio i ujedinio podijeljenu crkvu u SAD i izborio se za povratak oduzete imovine, uspostavio partnerski odnos sa državom, dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju, da Alojzije Stepinac nije svetac.

Vučić je istakao i da je patrijarh Irinej završio Hram Svetog Save – “san devet srpskih patrijaraha”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.