SAD – izbori: Bajden već izabrao članove svog tima

Foto: Tanjug/AP

Izabrani predsjednik SAD, Džozef Bajden, imenovao je članove svog spoljnopolitičkog tima, među kojima su Entoni Blinken kao novi državni sekretar, Džejk Saliven kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost i Linda Tomas-Grinfild kao ambasadorka SAD u UN.

Bajden je odabrao Alehandra Mejorkasa za šefa Državne bezbjednosti, a nekadašnjeg senatora, Džona Kerija, za specijalnog predsjedničkog predstavnika za klimu.

Blinken /58/ je dugogodišnji Bajdenov pomoćnik, a Tomas-Grinfildova je obavljala visoku diplomatsku funkciju u administraciji predsjednika Baraka Obame.

Saliven je nekadašnji zamjenik jednog Obaminog pomoćnika i visoki politički savjetnik, u kampanji kandidatkinje demokrata na izborima 2016. godine, Hilari Klinton.

Mejorkas je advokat, kubansko-američkog porijekla, koji je služio kao zamjenik sekretara Državne bezbjednosti u Obaminoj administraciji.

Bajden, koji radi iz svog doma u Delaveru, nastavlja realizaciju plana o prenosu vlasti, iako administracija aktuelnog predsjednika, Donalda Trampa, ne sarađuje u tom procesu.

Republikanac Tramp odbija da prizna poraz na izborima održanim 3. novembra i vodi pravni proces za poništavanje rezultata, da bi spriječio Bajdena da položi zakletvu 20. januara.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.