A šta bi bilo na kraju 2020. godine, da se nije menjao sistem bodovanja?

Foto: Reuters

Kako bi izgledala ATP lista u tom slučaju?

Kada je korona u martu presekla tenisku sezonu, zamrznuta je ATP lista i ništa se na njoj nije menjalo nekoliko meseci.

Možda se može konstatovati da je time oštećen Novak Đoković, jer da su mu se računale nedelje na tronu, danas bi bio svetski rekorder, davno bi oborio taj rekord, koji i dalje drži Rodžer Federer. Možemo samo da diskutujemo na temu, da li bi ATP bord istu odluku doneo da je, recimo, Švajcarac u tom momentu u martu sedeo na prvoj poziciji.

Potom je ATP doneo drugu odluku, a nedavno je i „apdejtovao“, da se do marta 2021. godine neće oduzimati bodovi pred turnire. Odnosno, da će se igraču, koji na istom turniru nastupi dva puta u tom periodu, računati za listu bolji rezultat koji ostvari.

I tako smo dobili ATP listu kakvu smo dobili, po kojoj Đoković završava godinu kao najbolji na svetu, Nadal iza njega, potom slede Tim, Medvedev, pa Federer

Međutim, „golica“ pitanje kako bi izgledala lista najboljih tenisera sveta sad na kraju sezone, da se princip bodovanja nije menjao. Da je sve bilo po starom, bez obzira što se neki turniri, poput Vimbldona, nisu ni igrali.

Kad se podvuče crta, opet bi Novak Đoković bio teniski kralj i imao bi na kontu 6.855 bodova. Bio bi ubedljivo ispred Dominika Tima, koji bi sedeo na poziciji broj dva sa 4.615 bodova. Nadal bi bio treći sa 4.060, potom bi došao Medvedev sa 4.025 bodova, a petu poziciju bi držao Aleksander Zverev sa 3.455.

Fantastičnu sezonu Andrej Rubljov bi završio kao šesti (3.425), Stefanos Cicipas bi bio sedmi (2.495), Dijego Švarcman osmi (2.220), Miloš Raonić deveti (1.725), a Pablo Karenjo Busta bi zatvorio Top 10 sa 1.170 bodova.

Šta je uočljivo? Među prvih 10 ne bi bilo Rodžera Federera, koji je sa ovim „zaleđenim“ sistemom bodovanja, godinu završio kao peti na svetu, iako je u 2020. godini igrao samo na Australijan openu, gde ga je u polufinalu pobedio Novak Đoković. Da ga nije sačuvala ova promena ATP bodovanja, Švajcarac bi novu sezonu dočekao kao 29. igrač sveta.

Koliko je samo imao sreće…

Izvor mozzartsport.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.