Godišnjica smrti: Davorin Jenko – autor srpske himne…

Srpski kompozitor, slovenačkog porijekla, Davorin Jenko /1835-1914/, autor srpske himne “Bože pravde”, član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu, umro je 25. novembra 1914. godine.

Komponovao je muziku za oko 90 komada s pjevanjem.

Najpoznatija Jenkova djela su: opereta “Vračara” i uvertire “Kosovo”, “Srpkinja”, “Aleksandar”, “Đido” i “Milan”, te fantazija “Prvo doba Srbije”.

Autor je 110 horskih kompozicija, 15 crkvenih kompozicija, a stvarao je i solo pjesme.

Od 1859. do 1862. godine, Jenko je bio horovođa Slovenskog pjevačkog društva u Beču, komponovao je pjesme za slovenačke horove, među kojima i “Naprej zastava slave”, koja je kasnije postala himna Slovenije.

Taj rad, Davorin Jenko nastavlja kao horovođa Srpskog crkvenog pevačkog društva u Pančevu i Beogradskog pevačkog društva, komponujući za horove na srpsku patriotsku poeziju.

Postavši dirigent Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta /današnje Narodno pozorište u Beogradu/, Davorin Jenko stvara muziku za više od 80 pozorišnih komada.

U beogradskom muzičkom i pozorišnom životu se pamti da je neprikosnovena diva srpskog glumišta s kraja 19. vijeka, Vela /Avgusta/ Nigrinova, u Beograd došla zbog ljubavi prema Jenku, na njegov poziv.

Nakon njene smrti, veliki kompozitor se, poslije pola vijeka provedenog u Beogradu, 1912. godine vratio na područje današnje Slovenije.

U Cerklju kod Kranja mu je podignut spomenik 1936. godine.

Po njemu je nazvana Muzička škola “Davorin Jenko” u Rakovici, u Beogradu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.