“Novosti” pišu: Tači priznao da je gledao kako OVK muči Srbe

Nekadašnji komandant terorističke OVK, Hašim Tači, tri puta je saslušavan prije odvođenja u Sud za zločine OVK u Hagu, a u jednom od saslušanja je priznao da je gledao kako pripadnici OVK muče Srbe, pišu “Večernje novosti”.

Prema pisanju ovog lista, Tači je saslušavan u julu i decembru prošle godine i u januaru ove godine, što su pokazali dokumenti Specijalizovanog tužilaštva ovog suda, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Ti dokumenti, navodi list, dokazuju da je bivši predsjednik Kosova lagao, jer je javnosti samo bilo poznato da je na pitanja odgovarao u januaru.

“Tači je lagao u kojoj mjeri je bio lično uključen”, navodi se u podnesku glavnog tužioca, Džeka Smita.

Otkriveno je, ali samo djelimično, šta je Tači govorio prilikom susreta sa tužiocima u januaru, koji je organizovan na zahtjev njegovih advokata, te da je rekao da je bio prisutan tokom tortura, a naknadno je “okrenuo ploču”, pa opovrgao ono što je prvobitno izjavio.

U dokumentu, koji je potpisao glavni tužilac Džek Smit, navodi se da je tokom tog saslušanja u januaru, Tači, između ostalog, priznao da je bio prisutan u određeno vrijeme, kada je bila pritvorena i maltretirana osoba, čije ime je zatamnjeno u dokumentu, te da je znao da su osobe, opet čija imena su zatamnjena u ovom dokumentu, bile prebijane.

Tači je, kako se navodi, prepoznao da je saopštenje izdao Generalni štab OVK.

Tači je potom tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena Vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru.

On je, piše list, poricao ono što je prethodno priznao, rekavši da je samo bio upoznat o navodima “da je nauđeno” osobama, čija su imena zatamnjena u dokumentu, odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa tim licima, čiji su identiteti zatamnjeni.

Tači je, kako se navodi, najzad naveo da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono, za šta mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo.

Tužilaštvo smatra da je ovo svjedočenje malo vjerovatno i kontradiktorno postojećim dokazima.

Ipak, nakon toga, Tači i njegovi saborci iz OVK – Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kransići, optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosmetu, od marta 1998. do kraja septembra 1999. godine, nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.