Otkud sinoć Barsa B u Ligi šampiona?!

Foto: Reuters

Bez Pikea, Mesija, De Jonga, Umtitija, Busketsa, Dembelea, Albe i Grizmana, a sa Destom, Mingesom, Firpom, Alenjom, Pjanićem, Trinkaoom i Brajtvajtom u timu, jasno se pokazalo da je Barselonin osnovni problem u ovoj sezoni zapravo psihološke prirode…

Većina navijača Barselone, kad je videla sinoćni sastav svog tima u Kijevu, verovatno je pomislila – “Au, šta radi ovaj Kuman…”, ali čini se da je iskusni Holanđanin sve dobro prostudirao. Još jednom je pokazao da itekako ima osećaj za mlade igrače. Zajedno sa dosadašnjim rezervistima ih je gurnuo u vatru u Ukrajini i napravio pun pogodak. Barselona je delovala sveže, prokrvljeno, bilo je energije i želje da se uništi protivnik, što je u ogromnoj meri nedostajalo onima, koji se smatraju nosiocima igre ovog tima.

Kuman je oduševio javnost sa mladim Oskarom Mingesom, momkom koji je iznenada, pravo iz drugog tima, a posle godina sazrevanja u omladinskom fudbalu, uskočio u kopačke povređenog Đerara Pikea i pokupio brojne simpatije pristalica Blaugrane. U pitanju je “klinac”, koji je posle 13 godina u Barseloni, bio spreman da ga put iz La Masije odvede u nekakav nižerazredni fudbal, ali mu se iznenada otvorila velika pozornica. To je zapravo bila velika pravda za Mingesa, s obzirom da se radi o jednom od retkih igrača, koji su bukvalno od svog prvog koraka u Barseloni. Poput Serđija Sampera je prošao sve kategorije Barsine škole i konačno došao do prvog tima.

Minges može imati dobar kontinuitet. On je mlad momak, koji je već duži niz godina u Barseloni. Zna koncepte igre koju želimo da igramo. Mora da se poboljša, ali je ostavio veoma dobar utisak i za njega je važno, da zna da ima naše poverenje“, rekao je Ronald Kuman posle meča.

Oskar Minges je na svom debiju pokazao da ima sve karakteristike da igra u Barseloni. Ispunio je ono malo defanzivnih zadataka, ali i jasno pokazao, da kao štoper ume ono što se podrazumeva u katalonskom velikanu, a to je da pokrene akciju iz zadnje linije. Malo ga je “tresla” nervoza u prvom poluvremenu, ali kako su prolazili minuti, delovao je sve lepše sa loptom. Na kraju, kao nagrada je stigla i prva asistencija u Ligi šampiona za dvostrukog strelca, Martina Brajtvajta.

Bez PikeaMesijaDe JongaUmtitijaBusketsaDembeleaAlbe i Grizmana, a sa DestomMingesomFirpomAlenjomPjanićemTrinkaoom i Brajtvajtom u timu, jasno se pokazalo da je Barselonin osnovni problem u ovoj sezoni zapravo psihološke prirode. Nezadovoljstvo Mesija i Grizmana, kao i njihov tihi rat unutar svlačionice, u dobroj meri su uticali na čitavu ekipu, pa se čini da je svima ozbiljno prijao onakav meč na Olimpijskom stadionu.

Mnogi su u Kataloniji skloni da kažu, da je upravo Grizmanovim dolaskom u Barselonu sve krenulo po zlu za ekipu sa Nou Kampa. Rezultati Barselone su postajali sve lošiji, a njegove performanse ispod svih očekivanja. Drugo najskuplje pojačanje Blaugrane (135.000.000 evra) je brzo upalo u neku vrstu depresije. Govorilo se o tome da mu ne odgovara uloga u ekipi, kao i da je kriv Mesi, što je okrenuo svlačionicu protiv njega, ali se čini da je najviše kriv on sam. Francuz će ubrzo morati da reši situaciju u svojoj glavi i počne svoj vanserijski kvalitet da pokazuje na terenu. Inače, izlazna vrata Nou Kampa bi uskoro mogla širom da mu se otvore.

Grizman sinoć nije bio starter. Kuman mu je dao odmora i to je urodilo plodom, s obzirom da je postigao četvrti pogodak u Kijevu. Ali, to su stvari koje se od njega jednostavno očekuju. Izostavljanjem, prevashodno Francuza, Mesija i De JongaKuman je napravio jednu kratkotrajnu revoluciju u timu. To je jednim delom bilo iznuđeno, a drugim vrlo svesno. “Barselona A” je dobila predah, nakon skromnih partija u dosadašnjem toku sezone, a na sceni je bila “Barselona B”, koja je zaigrala bolji fudbal i u velikom stilu overila plasman u osminu finala Lige šampiona.

Izvor mozzartsport.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.