Slovenija – korona: Povećan broj zaraženih, kazne do 10.000 evra za kršenje mjera!

Foto: Reuters

U Sloveniji je, u protekla 24 časa, potvrđeno 2.226 novih slučajeva zaraze virusom korona, među 8.063 testiranih, dok je od posljedica kovida-19 umrlo 43 oboljelih.

Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, povećan je i udio pozitivnih testova u odnosu na prethodni dan.

Od početka epidemije, od posljedica kovida-19 je umrlo 1.199 ljudi, a mediji navode da je, prema međunarodnim podacima, Slovenija na prvom mjestu po mortalitetu među oboljelima u zadnjih sedam dana.

Slovenački premijer, Janez Janša, danas je u parlamentu predstavio novi zakonski paket pomoći za korona krizu koji, između ostalog, predviđa kazne od 1.000 do 10.000 evra za kršenje epidemioloških mjera, dok opozicija traži da se od toga odustane.

Vlada Slovenije će sutra odlučivati o epidemiološkim mjerama, a stručni tim za kovid 19 je predložio da sve restriktivne mjere budu produžene i naredne sedmice.

Stroge mjere i zatvaranje su u Sloveniji na snazi već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebalo da ostanu na snazi do kraja godine, uprkos mišljenjima da je dostigut takozvani vrh drugog talasa epidemije.

Stanje u nekim bolnicama, koje primaju kovid bolesnike je i dalje kritično i kapaciteti su već popunjeni, pa se oboljeli premještaju u one koje još imaju slobodnih postelja.

Najteže stanje, što se tiče širenja virusa i hospitalizacije, je u Prekmurju, na sjeveroistoku zemlje, te na području Maribora.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.