Gujon: Dosta prostora za poboljšanje odnosa dijaspore sa maticom Srbijom

Francuski humanitarac, Arno Gujon, koji je imenovan za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, izjavio je da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore sa maticom i povrati međusobno povjerenje.

Gujon je rekao da Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju koja treba da bude uz njih, te da mu je čast što je imenovan da bude ta veza.

On je istakao, da biti Srbin bilo gdje u svijetu, pogotovo na Balkanu, treba da bude ponos i da niko ne treba da se stidi svog porijekla.

“Ponosan sam da su moja deca, moje kćerke i Francuskinje, ali i Srpkinje. To treba da bude slučaj svugde – i u Hrvatskoj i u Severnoj Makedoniji i u svim drugim zemljama”, rekao je Gujon za RTS.

Gujon je naveo da će, s obzirom na stanje sa virusom korona, njegove aktivnosti biti fokusirane na region, jer će tamo lakše putovati.

“Sledeće godine ide popis stanovništva u mnogim zemljama regiona i to je važno pitanje za opstanak Srba, zbog očuvanja identiteta, kulture, jezika i za poboljšanje položaja Srba u okruženju”, rekao je Gujon i dodao da je potrebno pratiti položaj Srba u zemljama regiona i slučajeve diskriminacije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.