EU i BiH: Sprovesti reforme za napredak ”od Dejtona ka Briselu”

Foto: Facebook EU u BiH/SRNA/AA

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, pozvao je danas, da 25. godina od donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma bude prekretnica u sprovođenju reformi, kako bi BiH napredovala “od Dejtona prema Briselu”.

“Zapadni Balkan je u srcu Evrope. EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana”, rekao je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu.

Borelj je rekao, da politički lideri u BiH moraju da budu na nivou svojih odgovornosti i isporuče reforme, kako bi zemlja napredovala, uz ocjenu da je BiH postigla određeni napredak tokom prethodnih 25 godina.

On je napomenuo, da postoji jasna mapa puta za napredovanje prema EU i da u to spada, nastavak jačanja funkcionalne demokratije, jačanje vladavine prava i osiguravanje fundamentalnih prava.

Borelj je dodao, da je Unija glavni partner čitavog regiona, kom nudi ne samo smjernice, nego i najsnažniju podršku.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u srcu Evrope i razorni konflikt, koji je doveo do više od 100.000 poginulih i preko milion izbjeglih.

“Potrebno je da se sjetimo ove tragedije, ne samo danas, nego svakog dana, uz odlučnost da ne dozvolimo da se ovakve tragedije ponove”, rekao je Borelj.

On je dodao da EU mora biti angažovana u stalnom procesu pomirenja, “koje ne pada s neba, niti raste na drveću”.

On je ocijenio, da se 25 godina poslije Dejtona ne može ignorisati činjenica da se prošlost koristi za podsticanje tenzija i podjela, iako politički lideri na svim nivoima snose odgovornost da stvore okruženje za istinsko pomirenje.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, izjavio je danas, povodom 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je pređen veliki put, ali da ima još mnogo posla i da će Brisel pomoći BiH u prevazilaženju teškoća, koje su, kako kaže, rezultat nasljeđa rata.

Varhelji je rekao, u obraćanju Evropskom parlamentu, da Brisel sarađuje sa BiH u realizaciji 14 definisanih prioriteta i da je spreman da se založi, da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU sljedeće godine.

Podsjetivši da je BiH podnijela prijavu za članstvo u EU 2016. godine, Varhelji je ukazao da je vrijeme da zemlja “krene iz Dejtona prema Briselu”.

On je naglasio kao neophodno, da BiH usvoji amandmane na svoj Ustav, kako bi se uskladila sa uslovima članstva u EU.

“Uvjereni smo da je zapadnom Balkanu mjesto u EU. U to nema sumnje i u našem strateškom interesu je da dovedemo ovaj region u EU i da vas podržimo u neophodnim reformama, da biste nam se pridružili što je brže moguće”, rekao je Varhelji.

On je rekao, da je svijet bio drugačiji prije 25 godina, kada je potpisan Dejtonski sporazum, čime je, kako kaže, okončan najsmrtonosniji rat na evropskom tlu, poslije Drugog svjetskog rata.

“Danas se sjećamo tragedija iz prošlosti, uz obećanje da nećemo dozvoliti da se ikada ponove i da ćemo zajedno raditi za bolju budućnost za sve”, rekao je Varhelji.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku je naglasio, da je ubrzanje procesa integracije zapadnog Balkana, jasan prioritet EU od prvog dana mandata sadašnje Evropske komisije.

“Smatramo da taj region ima ključni značaj za stabilnost, bezbjednost i slobodu u Evropi”, rekao je Varhelji i dodao da regionalna saradnja i dobri odnosi među susjedima, imaju suštinski značaj za napredak regiona na evropskom putu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos