SPC: Služen četrdesetodnevni parastos patrijarhu Irineju

Foto: Tanjug/Instagram/Novosti

Zaupokojena saborna sveta liturgija i četrdesetodnevni parastos blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju su služeni danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji obavlja dužnost čuvara patrijaršijskog trona, a prisustvovali su predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, kao i vjernici.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi na kraju liturgije istakao, da se patrijarh Irinej danas pribrojava saboru svojih prethodnika patrijarha srpskih i arhiepiskopa pećkih i svih Srba svetitelja.

“Danas ga dočekuju i pozdravljaju patrijarsi Pavle, German, Vikentije, Gavrilo, Varnava i svi do Svetitelja Save i prepoznaju ga kao mudrog i vjernog upravitelja povjerene mu crkve njihove i Svetosavske”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je podsjetio, da je desetogodišnje patrijaraško služenje patrijarha Irineja bilo veoma burno i teško za crkvu, te istakao da ga je sve to teško boljelo i patio je zbog toga.

“Danas smo se posebno molili i molimo se Bogu i spasitelju svih i svega, Bogu milosti i dobrote, da danas, kada duša blaženoupokojenog našeg patrijarha Irineja izlazi na sud Božiji, da mu Bog bude milostiv, jer nema čovjeka koji živi, a da ne griješi, kako kaže crkvena molitva”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je istakao, da je patrijarh Irinej upravljao crkvom mudro, nastojeći da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

On je poručio, da duhovna poruka ili oporuka blažene uspomene patrijarha Irineja, jeste da se čuva jedinstvo srpskog naroda kroz crkvu, jezik, pismo i kulturu.

“Da kao zjenicu oka svoga čuvamo našu svetosavsku crkvu u miru, slozi i jedinstvu, da naše mučeničko Kosovo i Metohiju očuvamo u jedinstvu sa Srbijom, da našu braće i sestre u Crnoj Gori pomognemo u njihovoj borbi, da se odupru onima koji se bore protiv jedinstva crkve i našeg naroda, da Republiku Srpsku nikad ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost onima kojima ona smeta kao osvojeni bastion slobode i jedinstva srpskog naroda”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je pozvao Srbe da budu ponosni na svog patrijarha Irineja i da ga ne zaborave u svojim molitvama.

“Čvrsto vjerujemo da on danas neće zaboraviti nas i da će se zajedno sa svetiteljem Savom i svim svetima moliti za nas i za našu svetu crkvu. Neka je vječni pomen i carstvo nebesko blažene uspomene patrijarhu našemu Irineju. Amin, Bože”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Patrijarh Irinej je preminuo 20. novembra u 91. godini, nakon borbe sa virusom korona, a sahranjen je 22. novembra u Hramu Svetog Save.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos