Predsednik UEFA-e, Čeferin, o regionalnoj ligi na prostoru bivše SFRJ…

Foto: Reuters

Ne verujem da će je biti u skorije vreme… “Ako bismo pravili neke regionalne lige, realnije je da Hrvatska, Slovenija i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim državama u drugoj ligi”.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske fudbalske unije, govorio je za novogodišnji broj Informera, a u razgovoru za srpske novine se dotakao i ideje regionalne lige, koja se sve češće pominje kao opcija, kojom bi fudbal na našim prostorima ponovo probudio interesovanje šire publike.

Slovenac, prvi čovek UEFA, istakao je da ideja o formiranju regionalnih takmičenja ima smisla u osnovi, ali da njenu realizaciju na Balkanu otežavaju političke okolnosti.

“U UEFA-i razmišljamo o regionalnim ligama, razgovaramo sa čelnicima nacionalnih saveza o tome. Ipak, ne verujem da će u skorije vreme biti moguće napraviti regionalnu ligu na prostoru bivše Jugoslavije. Politička situacija je i dalje previše komplikovana. Sećanje na rat je i dalje sveže kod ljudi. Ako bismo pravili neke regionalne lige, realnije je da Hrvatska, Slovenija i još neke zemlje budu u jednoj, a Srbija sa još nekim državama u drugoj ligi. U svakom slučaju, sve više zemalja se interesuje za mogućnost regionalne lige, jer bi to povećalo vrednost klubova, kao i prihode od sponzora i prodaje televizijskih prava”, rekao je Čeferin.

On je takođe demantovao tvrdnje da UEFA nije naklonjena takvom tipu takmičenja.

“UEFA u načelu nema ništa protiv regionalnih liga. Glavni je problem, kako bi se iz tih liga išlo u evropska takmičenja. Taj problem bi UEFA morala da reši. Uz to, ne želimo da napravimo neke regionalne lige, koje bi uništile nacionalna prvenstva”, rekao je Slovenac.

Izvor mozzartsport.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.