Kosovo i Metohija – Božić: Služene Božićne liturgije u pravoslavnim hramovima

Foto: radiomitrovicasever.com

U pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji, služene su Božićne liturgije, a najradosniji hrišćanski praznik u srpskim sredinama protiče u miru.

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije je čestitao Božić pravoslavnim vjernicima iz manastira Gračanica, gdje je u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio liturgiju, naglasivši da današnji praznik daje poruku mira – da prvo imamo u sebi trajni mir Hristov.

“Za sve nas pravoslavne hrišćane, današnji praznik je veliko okrepljenje. U ovim danima, kad narod strada na razne načine, a najviše zbog opake bolesti koja hara celim svetom, ovakvi praznici, kao što je Božić, nama dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi da bismo mogli da odolimo svim iskušenjima, i onim spolja, ali i onima koja su u nama”, poručio je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije je izrazio zadovoljstvo što je srpski narod, uprkos svim mjerama opreznosti, došao u crkvu i pričestio se, jer time svjedoči da vjeruje u život i da je život pobijedio smrt, da je dobro pobijedilo zlo i da zaista radost niko uzeti ne može.

Proslavi Božića u centralnom dijelu Kosova i Metohije prisustvuje i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, koji je jutros bio položajnik u jednoj srpskoj porodici u selu Dobrotin, a prisustvovao je i liturgiji u Gračanici, odakle je poželio da se na današnji praznik, iz prošle godine izazova, uđe u godinu pobjede.

On je naglasio, da rođenje Gospoda Isusa Hrista uvijek i iznova znači rađanje nove nade, jačanje vjere i snaženje duha.

“Da opstanemo i ostanemo ovde, na našem Kosovu i Metohiji. Ovde, iz srca Kosova i Metohije, pod svodovima slavne Gračanice, koja slavi 700 godina postojanja, želim da pozdravim srpski narod i čestitam im najradosniji hrišćanski praznik, radosnim pozdravom – Mir Božji, Hristos se rodi”, poručio je Petković.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.