Na današnji dan je Galileo Galilej otkrio Jupiterove mjesece

Foto: Wikipedia

Italijanski astronom i matematičar, Galileo Galilej /1564-1642/, otkrio je 7. januara 1610. godine, Jupiterove mjesece Io /Ija/, Evropu, Ganimed i Kalisto.

Galilej je postavio osnove moderne mehanike i fizike.

Rođen je u Pizi. Uglavnom je obrazovan u manastiru Valombroza, pored Firence, a na Univerzitetu u Pizi je studirao od 1581. do 1585. godine. Neko vrijeme je predavao na firentinskoj Akademiji.

Na Univerzitetu u Pizi, Galilej je predavao matematiku od 1592. do 1610. godine. Bio je, od 1610. godine, pa do kraja svog života, filozof i matematičar kod velikog toskanskog vojvode.

U okviru naučne revolucije, Galileo Galilej je odigrao značajnu ulogu u razvoju moderne nauke.

Unaprijedio je teleskopske instrumente i sistematski posmatrao nebo, što je za posljedicu imalo otkriće i analizu Jupiterovih satelita, Sunčevih pjega, Mjesečevih kratera i Mliječnog puta.

Drugi veliki Galilejev doprinos je pozitivan nastavak istraživanja Kopernikovog heliocentričnog sistema, naročito otkriće Venerinih mena.

Istraživao je zakonitosti kretanja tijela, zakon gravitacije i začeo ideju principa relativnosti.

Zbog napretka u metodologiji naučnih eksperimenta i empirijski utemeljenog povezivanja astronomije i kosmologije, Galileja smatraju ocem moderne astronomije, fizike i moderne nauke.

Nakon Galilejeve smrti, crkvene vlasti nisu dopustile da mu se podigne nadgrobni spomenik.

Tek 1737. godine, Galileo Galilej je položen u zajednički grob sa svojim učenikom Vivijanijem i tada mu je podignut nadgrobni spomenik, a 16. aprila 1757. godine je skinuta zabrana sa Galilejevih djela, u kojima zastupa načelo okretanja Zemlje, nasuprot geocentričnog sistema, koji je branila Rimokatolička crkva.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.