Njemačka – korona: Moguće je duže zatvaranje, ako se ublaže mjere!

Foto: Pixabay

U Njemačkoj postoji mogućnost znatno dužeg potpunog zatvaranja zbog virusa korona, ukoliko pokrajine ne budu dosljedno sprovodile stroga ograničenja, izjavila je Helge Braun, šefica kabineta njemačke kancelarke, Angele Merkel.

Ona je za Rojters rekla, da postoji rizik usljed visokozaraznog novog soja virusa korona.

“Svakim ublažavanjem se sve više povećava vjerovatnoća dužeg neophodnog sprovođenja ograničenja”, istakla je Braunova.

Njemačka, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, pokušava da dovede pod kontrolu drugi talas epidemije.

Njemački Institut “Robert Koh” je saopštio, da je broj potvrđenih slučajeva zaraze u toj zemlji, u posljednja 24 časa, povećan za 26.391, na 1,84 miliona.

U saopštenju se navodi, da je u istom periodu od posljedica zaraženosti preminulo još 1.070 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 dostigao 37.607.

Merkelova i lideri 16 njemačkih pokrajina su se saglasili u utorak, 5. januara, da se produže mjere zatvaranja do kraja mjeseca i da se uvedu stroža ograničenja.

Braunova je aludirala na činjenicu da nekoliko pokrajina, kao što su Donja Saksonija i Baden-Virtemberg, žele da djelimično otvore osnovne škole sredinom mjeseca, za razliku od dogovora da ostanu zatvorene do kraja januara.

Ona je upozorila da ne treba dozvoliti da novi soj virusa izmakne kontroli, što bi značilo uvođenje još strožih mjera na kraju januara.

“Moramo dovesti pod kontrolu opštu epidemiološku situaciju, prije nego što se stvore uslovi da se mutirani virus počne širiti u Njemačkoj”, dodala je Braunova.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.