Srbija – izdavaštvo: Prošle godine najčitaniji Jelena Bačić Alimpić i Fredrik Bakman

Foto: Laguna

Najtraženija knjiga u knjižarama poznate beogradske izdavačke kuće “Laguna”, već šestu godinu zaredom je knjiga Jelene Bačić Alimpić i to ovog puta njen novi roman “Neki drugi život”, a na drugom mjestu je strani autor, Fredrik Bakman i njegovi “Uznemireni ljudi“.

Osim Alimpićeve, među najtraženijih naslovima na godišnjoj top-listi, koji su najviše privlačili pažnju čitalaca u prošloj godini, nalazi se čak deset knjiga domaćih autora, saopšteno je iz “Lagune”.

“To potvrđuje činjenicu da čitaoci u Srbiji vole dela domaćih autora”, ocjenjuju iz “Lagune”.

Među najtraženijima su Marko Vidojković, sa romanom “Đubre”, Dejan Tiago Stanković sa “Zamalekom”, ali i knjige iz domena publicistike, “Služba” Gorana Živaljevića i “Beograd kroz ključaonice 100 kuća” Nenada Novaka Stefanovića, jedina knjiga domaćeg autora koja se našla na top-listi, a da je objavljena 2019. godine.

Najčitaniji strani pisci u Srbiji su Fredrik Bakman, koji ima čak tri knjige na top-listi, baš kao i Peter Handke, vjerovatno najvoljeniji strani nobelovac u Srbiji.

Na godišnjoj top-listi 20 najtraženijih knjiga u “Laguni”, nalaze se “Neki drugi život” Jelene Bačić Alimpić, “Uznemireni ljudi” Fredrika Bakmana, “Đubre” Marka Vidojkovića, “Moravska noć” Petera Handkea, “Čovjek po imenu Uve” Fredrika Bakmana, “Zamalek” Dejana Tiaga Stankovića.

Tu su i “Srpske zemlje pre Nemanjića – od 7. do 10. veka” Marka Aleksića, “I grob i rob” Vuka Draškovića, “Služba” Gorana Živaljevića, “Sapijens: Kratka istorija čovečanstva” Juvala Noa Hararija, “Dukat za Lađara” Dejana Stojiljkovića, “Medvedgrad” Fredrika Bakmana.

Na 13. mjestu je “Beograd kroz ključaonice 100 kuća” Nenada Novaka Stefanovića, a slijede “Do viđenja!” Živojina Petrovića, “E, zabole me – Suptilna umetnost življenja” Marka Mansona, “Sunčeva sestra” Lusinde Rajli, “Kraljevstvo” Ju Nesbea, “Veliki pad” Petera Handkea, “Kratko pismo za dugi rastanak” Petera Handkea i “Himerina krv: roman o Dučiću” Slaviše Pavlovića.

“Laguna” najavljuje da u ovoj novoj godini čitaoce očekuju novi hitovi domaće i strane književnosti, pa tako već u januaru stiže knjiga “M. Sin vijeka” Antonija Skuratija, dobitnika nagrade Strega 2019. godine.

Tu su i “Priručnik o slikanju i pisanju” Žozea Saramaga, koji se prvi put pojavljuje u prevodu na srpski u izdanju “Lagune”, takođe početkom godine.

Očekuje se i “Život na našoj planeti” Dejvida Atenboroa, autora Bi-Bi-Sijevih serija “Planeta Zemlja” i “Živa planeta”.

Od domaćih autora, uskoro stiže “Austrijanka” Zorana Milekića i roman Bojana Ljubenovića “Da je bolje, ne bi valjalo”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.