Za putovanja ubuduće morate imate ”kovid pasoš”, da se vidi jeste li vakcinisani

Foto: Pixabay

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša, već će to biti i negativan test, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić.

Seničić je rekao da očekuje, da će dobijanje kovid pasoša biti moguće i na osnovu PCR, serološkog ili brzog testa.

Prema njegovim riječima, kovid pasoši će vjerovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše.

On je za Tanjug rekao da bi, uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personalizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu ili računaru, te bi carinska ili neka druga kontrola, uvidom u QR, omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.

Seničić podsjeća da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avio-prevoznika, kako bi avio-prevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

On očekuje da će odluka o upotrebi kovid pasoša biti doneta na svjetskom nivou, te da će je pokrenuti avio-prevoznici i razvijene zemlje svijeta, prije svega Sjeverna Amerika i EU.

“Putnici, koji budu želeli da putuju na ove destinacije, morali bi da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi”, naveo je Seničić.

On je napomenuo da je situacija u turizmu katastrofalna i dodao da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji, prenosi “Sputnjik”.

Kovid pasoši bi trebali da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avio-prevoznici su već najavili uvođenje kovid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, a među njima je i australijska avio-kompanija “Kantas”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.