Episkop Irinej: Hrišćani će sami odlučiti da li će primiti vakcinu

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej je rekao da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ nije zauzela službeni stav o pitanju vakcina i vakcinacije stanovništva protiv virusa korona, ali da će, prema njegovom mišljenju, uzimanje vakcine biti slobodan stav svakog pravoslavnog hrišćanina.

“Mislim da će stav Crkve biti takav da, uzimajući u obzir sve raspoložive podatke, svaki pravoslavni hrišćanin sam za sebe odluči slobodno i odgovorno, da li hoće ili neće primiti vakcinu”, dodao je vladika Irinej.

Episkop Irinej je za Radio-televiziju Vojvodine rekao, da Crkva nije nikakva organizacija, koja ima nekakvu gvozdenu disciplinu, da svako po pitanju vakcine i vakcinisanja mora postupiti na isti način.

“Crkva je prostor slobode i za svoje čanove, ali i za ostale. Zato verujem da po tom pitanju Crkva neće zauzeti neki obavezujući stav, nego će to odrediti činjenice koje se po pitanju vakcine i vakcinisanja budu pojavile”, dodao je vladika.

Komentarišući odluku crnogorskog predsjednika, Mila Đukanovića, da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, vladika Irinej je rekao da ga ta odluka nije iznenadila i da bi bilo čudo da nije odbio.

“Mislim da je pobeda pravde i Crkve u Crnoj Gori ipak definitivna. U mom sagledavanju situacije, održane litije jesu imale element odbrane nacionalno ugoženog i progonjenog srpskog naroda u Crnoj Gori. Ali, glavni sadržaj tih litija, kojima su se rukovodili njihovi učesnici, po mom mišljenju, bio je sazdan u onoj rečenici: `Ne damo, svetinje!`”, zaključio je episkop Irinej.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.