Godišnjica: Karađorđevi ustanici izbacili Turke iz Kalemegdanske tvrđave

Foto: Ilustracije/NSPM

Srbi su u Prvom srpskom ustanku, 8. januara 1807. godine, izbacili Turke iz Kalemegdanske tvrđave i Beograd je, nakon 380 godina, ponovo postao prestonica srpske države.

Prethodno su ustanici 12. decembra 1806. godine oslobodili beogradsku varoš i potisli Turke u Kalemegdansku tvrđavu, a turski komandant Alija Gušanac je krajem decembra pobjegao iz tvrđave, uvidjevši da je njena odbrana beznadežna.

Novom komandantu, Sulejman-paši, potom je preostalo jedino da se sa svojim snagama preda ustanicima pod Karađorđevim vođstvom.

Buđenje nacionalne svijesti i događaji oko Sječe knezova su doveli do podizanja Prvog srpskog ustanka, 1804. godine.

Ustanak pod vođstvom Karađorđa je imao od samog početka za cilj oslobađanje Beograda. Poslije dvije godine borbi, grad je i osvojen 1807. godine.

Oko 25.000 srpskih ustanika, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, grad je zateklo u ruševinama.

Beograd tada postaje prestonica tek oslobođenog dijela Srbije i simbol slobodarskih tradicija njenog stanovništva.

U njemu je već 1807. godine zasjedao Praviteljstvujušči sovjet /srpska Vlada/, a od 1811. godine tu se nalaze i prva ministarstva.

Iz Vojvodine i drugih krajeva dolaze viđeniji ljudi i intelektualci, među kojima Sima Milutinović i Dositej Obradović, koji je 1808. godine osnovao Veliku školu.

Dinamičan razvoj Beograda je prekinut turskim osvajanjem 1813. godine, a represalije koje su uslijedile, dovele su do ustanka već 1815. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.