Na današnji dan je rođen Elvis Presli – kralj roka…

Foto: Pixabay

Američki muzičar, Elvis Aron Presli, “kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka, rođen je 8. januara 1935. godine.

Presli je prodao više od 150 miliona ploča i glumio u dvadesetak filmova.

Muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik “San Rekordsa”, Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk afroameričke muzike, vidio u Elvisu potencijal da to i ostvari.

U pratnji gitariste, Skotija Mura i basiste, Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i rokenrola.

Njegov prvi singl – “Hotel slomljenog srca” je izašao u januaru 1956. godine i odmah postao hit broj jedan. Presli je postao vodeća figura novog rokenrol zvuka.

Njegov način izvođenja pjesama i energični pokreti su ga učinili jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru je započeo 1956. godine, filmom “Voli me nježno”. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali sa naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit.

Od 1957. do 1966. godine, Presli se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

1975. godine, Presli ima ozbiljne zdravstvene probleme, dijabetes i gastritis.

Postao je zavisan od droge, a 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života.

Dana 16. avgusta iste godine, Elvis pada u duboku komu zbog prekomejrne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spasu život, ali ne uspijevaju. U trenutku smrti je imao 43 godine.

Elvis Presli je još za života postao legenda – za dvadesetak godina rada je objavio 97 ploča, a na vrhovima top-lista je proveo čak 996 sedmica.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.