Ponos: Među najboljima u svijetu i 49 naučnika iz Srbije

Foto: Tanjug/Novosti

Grupa istraživača sa prestižnog američkog Univerziteta Stenford je drugi put zaredom objavila listu najboljih svjetskih naučnika, a na rang-listi za 2019. goinu se nalazi i 49 naučnika iz Srbije.

Konačna lista sadrži 159.683 najbolja svjetska naučnika, što uključuje inicijalnu listu da 100.000 najbolje rangiranih svjetskih naučnika, kojima su pridodati i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, piše “Danas”.

Najbolje rangirani naučnik iz Srbije je Ivan Gotman na 4.148. mjestu, a najveći broj srpskih naučnika, koji su se našli na ovoj rang-listi, je sa Univerziteta u Beogradu, četiri sa Univerziteta u Nišu, kao i Novosadskog univerziteta, a tri sa Univerziteta u Kragujevcu, dva sa Univerziteta Singidunum i tri istraživača su iz privrede.

U akademskoj zajednici kažu, da samo pojavljivanje na ovoj listi predstavlja veliki uspjeh, s obzirom na to da, prema podacima Uneska, postoji oko osam miliona istraživača.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina, klasifikovani u 22 naučne oblasti i 176 potpolja, a osim aktivnih, na listi se nalaze i preminuli svjetski naučnici.

Metodologija rangiranja je zasnovana na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji – broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova.

Univerzitet Liland Stenford džunior, poznatiji kao Univerzitet Stenford ili samo Stenford je privatni univerzitet u Stenfordu, u Kaliforniji, u SAD. Jedan je od najprestižnijih univerziteta na svijetu.

Zauzima vodeću poziciju u brojnim istraživačkim granama unutar SAD.

Nalazi se u sjevernom dijelu Silicijumske doline, u blizini Palo Altoa.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.