Srbija i korona – Đerlek: Imunizacija će ići u tri faze

Foto: N1

U Srbiji će se imunizacija vakcinom protiv virusa korona sprovoditi u tri faze, a u toku je prva faza, u okviru koje je planirano da bude vakcinisnao 720.000 ljudi, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije, Mirsad Đerlek.

“Ministarstvo je spremno da obavi težak i ozbiljan plan masovne imunizacije građana. Kad bude vakcinisano između 1,4 i tri miliona ljudi, može se reći da je blizu pobeda nad koronom”, rekao je Đerlek.

On je podsjetio da su vakcinu prvi primili korisnici gerontoloških centara, a da je imunizacija nastavljena sa zdravstvenim radnicima.

Đerlek je napomenuo, da je u okviru prve faze planirano da se vakcinišu i građani stariji od 75 godina, kojih ima između 300.000 i 350.000, a u okviru druge faze biće vakcinisano od 11 do 21 odsto ljudi, odnosno novih 740.000.

Tada će, kaže Đerlek, biti vakcinisani stariji od 65 godina koji nisu obuhvaćeni prvom fazom, kao i službenici državne uprave i lokalnih samouprava, vojska, policija i prosvjeta.

Prema njegovim riječima, treća faza obuhvata vakcinaciju skoro 1,7 miliona ljudi, a tada je planirano da budu vakcinisani građani od 50 do 64 godine, bez obzira na faktore rizika i mlađi od 50 godina koji imaju faktore rizika.

Đerlek je ponovio, da u drugoj polovini januara u Srbiju stiže velika količina ruske vakcine “Sputnjik pet” – 500.000 doza, kao i velike količine kineske vakcine.

On je uvjeren da će državni vrh Srbije obezbijediti i ostale vakcine koje su registrovane na tržištu, kako bi se vakcinacija u Srbiji brže sprovodila, dodajući da je svaka vakcina dobra i da građani neće pogriješiti koju god primili.

“Sve su, pre svega, bezbedne. Druga stvar, vrlo su kvalitetne i daju mnogo jači imunitet, nego što se stiče prilikom samozaražavanja”, rekao je Đerlek za TV “Pink”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.