Godišnjica rođenja: Stevan Stojanović Mokranjac – simbol srpske klasične muzike…

Foto: Arhiv/ilustracija

Srpski kompozitor, Stevan Stojanović Mokranjac /1856-1914/, član Srpske kraljevske akademije i horovođa Beogradskog pevačkog društva, koji je obilježio srpsku klasičnu muziku, rođen je 9. januara 1856. godine.

Završio je gimnaziju u Beogradu, a potom prirodno-matematički odsjek Velike škole. Kao gimnazijalac je bio član Srpskog pevačkog društva, a muzičko obrazovanje je sticao u Minhenu, Rimu i Lajpcigu.

Po povratku u Beograd, Mokranjac je razvio mnogostranu muzičku djelatnost. Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva, koje je pod njegovim vođstvom steklo međunarodni ugled.

Mokranjčevo djelo se smatra najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne muzike, u 19. vijeku.

Stevan Mokranjac je bio profesor i direktor Srpske muzičke škole, danas Muzičke škole “Mokranjac”, kao i pokretač Saveza pevačkih društava. Njegovom zaslugom je osnovan prvi gudački kvartet u Srbiji.

1906. godine je izabran za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije /danas Srpske akademije nauka i umetnosti/.

Najpoznatija njegova djela su: “Rukoveti” /15 spletova pjesama, zasnovanih na folklornim motivima iz različitih dijelova Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Bugarske/, “Primorski napjevi”, duhoviti skerco “Kozar”, kao i muzika za pravoslavna bogosluženja.

Poznati su Mokranjčevi zapisi narodnih pjesama i igara sa melodijama iz Levča, kao i dvije značajne zbirke zapisa sa srpskim crkvenim napjevima “Osmoglasnik” i “Strano pjenije”.

U svom glavnom djelu, “Rukoveti”, Mokranjac je stvorio specifičan oblik rapsodije, uobličavajući narodne pjesme iz naših krajeva, sa istančanim osjećajem za harmonska, melodijska i tekstualna obilježja.

Njegove duhovne kompozicije, inspirisane tradicionalnim pravoslavnim crkvenim napjevima, predstavljaju remek-djela srpske crkvene muzike.

Stevan Stojanović Mokranjac je umro 1914. godine.

Od 1965. godine, svakog septembra se tradicionalno održavaju horske muzičke svečanosti, “Mokranjčevi dani”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.