Odlikovanja povodom Dana Republike Srpske…

Foto: Twitter

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, odlikovala je danas Orednom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Cvijanovićeva je, povodom 9. januara Dana Republike, Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovala bolnice u Republici Srpskoj.

Odlikovane su bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini, “Sveti apostol Luka” u Doboju, “Srbija” u Istočnom Sarajevu, “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru, Univerzitetska bolnica u Foči, te bolnice u Trebinju, Gradišci, Nevesinju i Zvorniku.

Ordenom Njegoša prvog reda, Cvijanovićeva je odlikovala Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Republičku upravu civilne zaštite.

Predsjednica Republike je odlikovala Medaljom zasluga za narod svih 55 Domova zdravlja u Republici Srpskoj.

Ordenom krst milosrđa, za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju i pružanju medicinske pomoći, spašavanju ljudskih života i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, predsjednica Republike Srpske je posthumno odlikovala primarijusa doktora Dragana Vojvodića, doktora medicine Marka Pekiju, laboratorijskog tehničara Vladimirku Mirnić i generalnog sekretara Crvenog krsta Republike Srpske, Đoku Mihajlovića.

Dr Dragan Vojvodić je obavljao svoju dužnost u Klinici za unutrašnje bolesti UKC-a, dr Marko Pekija u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, dok je Vladmirka Mirnić bila zaposlena u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku UKC-a.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je da je iza Srpske teška godina borbe sa pandemijom virusa korona, u kojoj su zdravstveni sektor i njegovi radnici dali veliki i nemjerljiv doprinos, te uložili nadljudsku snagu da pruže pomoć stanovništvu i očuvaju javno zdravlje.

Cvijanovićeva je rekla da su upravo zbog toga, kada je riječ o dodjeli odlikovanja, u fokusu bile institucije i ustanove zdravstva Srpske, koje su, zajedno sa svojim radnicima, podnijele i podnose ogroman teret u borbi protiv virusa.

“Oni su se borili za naše živote i radili sve što je u njihovoj moći, da sačuvaju cjelokupan zdravstveni sistem i zaštite javno zdravlje. Zato priznanja idu u njihove ruke i to je mali doprinos Republike i institucije predsjednika da im se odužimo i pokažemo da cijenimo i poštujemo njihove napore”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da u tom smislu oni nisu štedjeli ni sebe, ni svoje porodice, da bi zaštitili građane i cijelu Republiku.

U obraćanju, na svečanosti u Palati Republike, gdje je povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike, uručila odlikovanja zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedincima, Cvijanovićeva je ukazala da je uvijek važno da se ne izgubi volja u smislu očuvanja Srpske, kao i optimizam potreban kada se Srpska suočava sa velikim problemima.

“Svaki put kad imamo određene izazove i velike probleme, uvijek se pokaže naša snaga i sposobnost da se mobilišemo, zajedno sa građanima i prevaziđemo sve teškoće. Uprkos raznim političko-ekonomskim pritiscima i problemima, pokazalo se da, kada smo zajedno, možemo prevazići sve probleme i sigurna sam da će ovo biti godina izazova, ali i naše pobjede”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je vlast opredijeljena da Srpska stalno stasava, nadograđuje se i jača svoje kapacitete, kao i vezu građana i institucija, a snaga te veze se vidi na razne načine, pa i u zdravstvenom sektoru.

“Uvijek, kada smo imali problem, uspjeli smo da ga prevaziđemo zajedničkom snagom. Zato vjerujem da će Srpska i dalje ostati jaka i stabilna, te sposobna da se bori sa svim problemima, kao i da jača svoje kapacitete i odgovori svim izazovima”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Srpska želi da jača i ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i da političari u BiH ne bi trebali da se iscrpljuju na temama o kojima nema saglasnosti.

“Treba da budemo usmjereni ka tome gdje se može postići zajednički napredak građana oba entiteta. Građani Srpske vole i vjeruju u svoju Republiku i spremni su da rade za nju. Imaju ogromnu ljubav za Srpsku, jer je ona okvir za naš opstanak, kao i jedina garancija za naše kretanje u budućnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, za čestitku povodom Dana Republike, kao i na tome što je naglasio vezu između dvije zemlje.

“Godinama smo oslonjeni na snagu Srbije i zagledani u ono što jeste snaga te zemlje. Opredijeljeni smo da u budućem periodu unapređujemo međusobne odnose, koji su dobri, sadržajni i prijateljski. U ekonomskom pogledu smo vidjeli podršku Srbije u posljednjim godinama, koja je bila drugačija u odnosu na neki prethodni period, što pokazuje koliko trebamo da radimo zajedno na obostranu dobrobit”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zahvalna i premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću, koji je čestitao Dan Republike, uz želju da dvije zemlje blisko sarađuju u svim oblastima.

“I to na dobrobit svih građana Crne Gore i Srpske, odnosno BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da Srpska želi da bude demokratska, kao što jeste, te da bude otvorena za sve koji žele u njoj da žive i poštuju njene zakone, ali i otvorena za sve ljude dobre volje koji žele da svojim pregalaštvom daju doprinos njenom razvoju.

“Želim građanima mirnu i stabilnu Novu godinu, a radnicima u zdravstvu, da im ova godina bude lakša od prethodne. Želim da zahvalim svima koji su solidarno doprinijeli očuvanju naše privredne i ekonomsko-finansijske stabilnosti u ovako teškim vremenima. Sigurna sam da će institucije i dalje biti odgovorne i da ćemo zajedno graditi Srpsku, znajući da smo svi mi Republika. Dakle, napredak i budućnost Srpske zavise od svakog našeg čovjeka i pojedinca”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je građanima ponovo čestitala Dan Republike, uz želju da Srpska u budućnosti stalno ide naprijed, napreduje i jača. “Živjeli i živjela Republika Srpska”, poručila je Cvijanovićeva.

Prije dodjele odlikovanja, minutom ćutanja je odata počast svima, koji su dali svoje živote za stvaranje i slobodu Republike, kao i ljudima koji su u pandemiji virusa korona izgubili životnu bitku.

Uručenju odlikovanja je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.