Sijetl se vraća u NBA ligu! Cena ulaska prava ”sitnica” – 2,5 milijardi dolara!

Foto: Reuters

Ulaznica za novi NBA tim oko 2.500.000.000 dolara, Sijetl bi na čelo reda! Najjača liga na svetu čeka na proširenje od 2004. godine…

Gradonačelnica Sijetla, Dženi Durkan, izrazila je priličan optimizam posle razgovora sa komesarom NBA lige, Adamom Silverom, o mogućnosti da grad na krajnjem severozapadu SAD opet postane dom jedne od ekipa iz najjače košarkaške lige na svetu.

Za Sijetl su vrlo dobre vesti da NBA razmišlja o proširenju lige. Bila sam iskrena u razgovoru sa Silverom. Zna da naš grad želi da bude na čelu reda. Bili bismo tamo, gde je trebalo da budemo (odavno), ali ćemo poštovati sve njihove odluke, jer vlasnici (Lige) su vlasnici (Lige)” rekla je Durkan za TV stanicu KING 5 iz Sijetla.

Čelnici NBA lige su rekli da do novog proširenja Lige neće biti tako brzo, ali niko ne krije da bi mnogi želeli da se to desi što ranije, pre svega kako bi se smanjili gubici usled pandemije korona virusa. Tokom proteklih devet meseci, NBA je uvećala kredit sa 650.000.000 na 1.200.000.000 dolara, da bi zatim pozajmila još 900.000.000 i svakom timu dala po 30.000.000, kako bi sanirali gubitke iz prethodne sezone.

Koje bi direktne koristi imala NBA od proširenja lige? Prvo, vlasnici nove franšize morali bi da uplate Ligi ne mali novac, odnosno oko 2.500.000.000 dolara, koliko prema navodima ESPN-a cilja NBA da dobije od izdavanja licence za novi tim. Primera radi, (tadašnji) vlasnici su vratili Šarlot na NBA mapu 2004. godine, pošto su platili licencu “tričavih” 300.000.000 dolara.

Samo tri godine kasnije, sa iste te mape nestali su Superoniksi, jer su novi vlasnici odlučili da izmeste NBA šampiona iz 1979. godine u Oklahomu Siti i promene mu ime posle 41 godine bitisanja u Kišnom gradu, što do danas stanovnici Sijetla nisu preboleli.

Nadaju se da bi ranu mogla da im zaleči grupa investitora, koja je spremna da se upusti u trku za povratak vrhunske košarke u Sijetl, u kom su svojevremeno igrali Vladimir Radmanović i Predrag Drobnjak, ali i koji je košarkaški proslavio nekolicinu budućih stanovnika ”Kuće slavnih” (Leni Vilkins, Denis Džonson, Džek Skim…) i koji je bio prva NBA stanica Kevina Duranta u poslednjoj godini Soniksa.

NBA trenutno broji maksimalnih 30 klubova, što je za 13 više nego 1949. godine, kada je takmičenje ponelo sadašnje ime ujedinjavanjem tri lige.

Već sezonu kasnije, broj se smanjio na 11 timova, a oseka se nastavila do 1955. godine. Od tada, pa do 1961. godine, u trkama za šampiosnki prsten je učestvovalo samo osam ekipa, da bi priključenjem ondašnjih Čikago Pekersa (danas Vašington Vizardsa), broj polako počeo da raste.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.