Španija – zima: Jak snijeg pravi probleme u saobraćaju, dvije osobe izgubile život

Foto: Tanjug/AP

U Španiji je na snazi upozorenje na loše vremenske uslove, pošto je hladan talas zahvatio veći dio zemlje i snijeg je omeo putni, pomorski i vazdušni saobraćaj.

Meteorolozi najavljuju da će u centralnim dijelovima Španije, uključujući Madrid, snijeg neprestano padati 24 časa, jer se oluja “Filomentina” kreće ka sjeveru od Gibraltarskog moreuza.

Jak snijeg, koji je da padao, izazvao je probleme na oko 270 saobraćajnica, dok je otkazano ili je kasnilo više od 40 letova.

Na Kanarskom arhipelagu, gdje su jaka kiša i udari vjetra izazvali neubičajeno visoke talase, spasilačke ekipe su izvukle 65 ljudi sa trajekta, koji se nasukao prije pokušaja da pristane u luci na ostrvu Gran Kanarija.

U drevnom gradu Toledu, južno od Madrida, vlasti su zatražile pomoć vojske za čišćenje puteva i zabranili su promet vozilima koja nemaju zimske gume ili lance.

Španska vojska je danas uključena u spašavanje vozača blokiranih usljed velikog snijega i oluje “Filomena”, koja je širom Španije izazvala pravi saobraćajni kolaps.

Zatvoren je Aerodrom u Madridu. Aerodrom je zatvoren juče, poslije snažne snježne oluje. Otkazano je najmanje 50 letova za Madrid, Malagu, Tenerife i Seutu.

“Zbog najavljenog novog snijega i zbog bezbjednosti, aerodrom Barahas u Madridu će ostati zatvoren i danas”, saopštila je kompanija Aena, koja upravlja aerodromom.

Vojska je satima pomagala vozačima na putu oko Madrida.

Željeznički saobraćaj između Madrida i gradova na jugoistoku, Alikantea i Valensije je u prekidu, kao i autobuski saobraćaj u Madridu.

U Madridu i još četiri oblasti u Španiji, danas je na snazi crveni meteo alarm zbog obilnih snježnih padavina, saopštila je Meterološka agencija Španije.

Dvije osobe su poginule usljed nevremena i snježne oluje “Filomena”, koja je zahvatila Španiju.

Jedna žena je poginula zarobljena u automobilu, kad je rijeka probila korito nedaleko od Malage na jugu Španije, dok je beskućnik umro usljed smrzavanja, u istočnom gradu Kalatahud.

“Hajde da izbjegavamo putovanje i slijedimo uputstva službi za vanredne situacije. Budimo posebno pažljivi zbog oluje `Filomena`”, napisao je španski premijer Pedro Sančes na “Tviteru”.

U Španiji su ovih dana pale rekordno velike količine snijega.

Državna meteorološka agencija je saopštila, da je ovo najveći snijeg koji je pao u Madridu od 1971. godine. U Madridu je palo između 25 i 50 centimetara snijega. Neki kažu da je to najviše od čak 1963. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.