Najimućniji ljudi na svijetu: Ilon Mask potisnuo Džefa Bezosa

Foto: Tanjug/AP

Investitor, suosnivač i izvršni direktor “Tesle”, Ilon Mask, postao je najimućniji čovjek na svijetu čije je bogatstvo, kako procjenjuju finansijske agencije, dostiglo 185 milijardi dolara!

Vlasnik “Amazona” i “Blu origin-a”, Džef Bezos, nakon gotovo četiri godine, više nije najbogatija osoba.

Ekscentrični preduzetnik i zaljubljenik u svemirska putovanja, Mask, skinuo je Bezosa sa “trona” najbogatijih, tvrde agencije.

Procjenjuje se da je Maskovo bogatstvo povećano, nakon što su dionice “Tesle” značajno skočile, a tržišna vrijednost kompanije premašila 700 milijardi dolara.

Tako je “Tesla” trenutno vrednija od “Tojote”, “Folksvagena”, “Hjundaija”, “GM-a” i “Forda” zajedno!

Vijest o tome, da je postao najbogatiji čovjek na svijetu, Mask je kratko na “Tviteru” prokomentarisao: “Vratimo se poslu”.

Iako ekonomski analitičari Maskovu novu titulu pripisuju rastu cijene dionica “Tesle”, a mnogo mu je pomogla i “eksplozija” vrijednosti bitkoina, kriptovalute kojom se Mask već dugo bavi.

Ova kriptovaluta posljednjih dana bilježi strelovit rast, pa je dostigla rekordnu vrijednost prema kojoj jedan bitkoin vrijedi preko 41 000 dolara.

Banka ”JP Morgan” je odredila dugoročnu ciljanu cijenu za bitkoin, tvrdeći da bi najvažnija kriptovaluta mogla dostići i nivo od 146.000 dolara, jer se takmiči sa zlatom kao alternativnom valutom.

Socijalna nejednakost na globalnom nivou je sve veća, pa tako mediji i finansijske institucije bilježe, da jedan odsto populacije drži nešto više od polovine ukupnog svjetskog bogatstva.

Procjenjuje se i da se rast socijalne nejednakosti i nejednake raspodjele bogatstva, poklapa sa početkom finansijske krize 2008. godine, te da je nejednakost povećana nakon izbijanja pandemije virusa korona.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.