Velika Britanija: Samo 1% elite posjeduje četvrtinu ukupnog bogatstva

Foto: Pixabay

Samo jedan procenat britanskog društva, odnosno elita, posjeduje četvrtinu ukupnog bogatstva, navodi se u najnovijem istraživanju fondacije “Resolution”, što ukazuje na rastuću nejednakost u društvu Velike Britanije.

Samo jedan odsto populacije trenutno poseduje gotovo 800 milijardi funti više bogatstva, nego što navode zvanične statistike zemlje, otkriva studija, te sugeriše da bi ovo mogla biti prilično konzervativna procjena, a stvarna cifra bi mogla biti i veća.

Fondacija poziva vlasti Velike Britanije, da se pripreme za ograničavanje olakšica na porez na kapitalnu dobit i porez na nasljedstvo.

Takođe se zalaže za uvođenje dodatka za porez od jednog procenta, na imovinu vrijednu više od dva miliona funti.

Ova mjera bi povećala šanse zemlje za rješavanje problema sa kovidom 19, ali i za problem starenja stanovništva.

“Velika Britanija je doživjela procvat bogatstva poslednjih decenija, koji se nastavio čak i dok su zarade i prihodi stagnirali. Ali, zvanični podaci nikako da registruju te dobiti i propuštaju 800 milijardi funti imovine, koju posjeduju najbogatija domaćinstva u Britaniji”, rekao je Džek Lesli, ekonomista iz Fondacije.

On je dodao da je sada vrijeme, s obzirom na to da se zemlja suočava sa decenijom sve većih fiskalnih pritisaka, da Velika Britanija učini bolji posao, u smislu oporezivanja svog rekordnog nivoa bogatstva, reformom poreza na kapitalnu dobit, nasljedstvo i imovinu, objavio je “Dejli ekspres”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.