Korona – test: Nos ne laže…

Foto: Reuters

Naučnici su osmislili test, koji putem provjere nosa nepogrešivo otkriva osobe sa virusom korona.

Za razliku od kašlja ili povišene temperature, anosmija je čest simptom kod osoba, koje su asimptomatski zaražene ovim virusom.

Riječ je o neobičnom simptomu koji se javlja rijetko kada je riječ o bolestima, pa ga to čini i znatno predvidljivijim za kovid 19 od drugih simptoma.

Naučnici sa univerziteta Kolorado i Jejl smatraju da su pronašli način za masovno testiranje ljudi na zarazu virusom korona.

Umjesto PCR testa i laboratorijske obrade, na koju je potrebno čekati neko vrijeme, naučnici kao rješenje nude kartice sa emulzijom, koje korisnik ogrebe kovanicom ili sličnim predmetom, poput srećke.

Na karticama se ispod emulzije nalaze mirisi.

Ta aplikacija čini kombinaciju, koja bi mogla biti mnogo efikasnija od PCR testiranja.

Ova studija je nedavno objavljena i u njoj naučnici koriste matematički model, kako bi dokazali da je testiranje mirisa tri puta sedmično, jednako efikasno za sprečavanje širenja virusa korona, baš kao i PCR testiranje, ali je još brže.

PCR testovi se i dalje smatraju “zlatnim standardom” kada je riječ o preciznosti njihovih rezultata, ali kad je riječ o masovnom testiranju – frekventnost testiranja postaje jednako važna, koliko i preciznost rezultata.

Testiranje nosa traje 45 sekundi, nakon čega aplikacija pokaže da li je neko “pao” ili “prošao” na testu, odnosno da li mu i dalje radi čulo mirisa, prenosi sajt “Kolorado san”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.