Kosmet – poplave: Poplavljeno više desetina domaćinstava u centralnom dijelu Kosova

Foto: SRNA

Zbog obilne kiše, koja neprestano pada u posljednja 24 časa, izlile su se rijeke i potoci na području opštine Gračanica, koja obuhvata tri srpske opštine – Lipljan, Kosovo Polje i Priština, a bujice su poplavile više desetina domaćinstava.

Bujični potok iz naselja Ajvalija je poplavio više desetina kuća u rejonu sela Preoce i Laplje selo, a rijeka Gračanka je poplavila stambena naselja u Lapljem selu i više desetina kuća u Preocu.

Poplavljeni su objekti osnovne škole i dečjeg vrtića, kao i Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu.

Direktor Javnih službi u opštini Gračanica, Vladica Trajković, rekao je da je tokom noći bujica poplavila više desetina kuća i u selima Dobrotin, Gornja i Donja Gušterica.

“Bujica je ponovo probila odbrambeni zid, koji smo tokom noći postavili u blizini stambenih zgrada u Dobrotinu i Donjoj Gušterici. Plašim se da ćemo morati da evakuišemo nekoliko porodica, koje se nalaze u neposrednoj blizini novih stambenih objekata u Dobrotinu”, naveo je Trajković.

On je dodao da je Sitnica poplavila domaćinstva u rejonu sela Suvi Do, Skulanevo, Radevo i Batuse, te da se Prištevka izlila u selu Ugljare.

“U Ugljaru je potopljeno nekoliko domaćinstava, kao i stambeno naselje Bergen, u kome se nalazi dvadesetak raseljeničkih porodica”, naveo je Trajković.

U opštini Kosovo Polje je rečeno, da je u selu Kuzmin potopljeno više desetina domaćinstava i da je nemoguće prići tom selu iz pravca Kosova Polja.

Istovjetna situacija je nizvodno, u selima Plemetina i Prilužje, u opštinama Obilić i Vučitrn.

U Plemetini je poplavljeno takozvano Romsko naselje, a u Prilužju je dvadesetak romskih domaćinstava, koja su udaljena oko kilometar od riječnog korita Sitnice.

Obilne padavine su izazvale zastoj i prekid saobraćaja na velikom broju puteva, posebno u Metohijskoj kotlini i na području opština Mališevo i Glogovac.

Saobraćaj se otežano odvija i na auto-putevima Peć-Priština i Priština-Skoplje.

Iz Kosovske policijske službe su apelovali da vozači bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko su prinuđeni, savjetuje im se da izbjegavaju kretanje auto-putevima, koji prolaze kroz poplavama zahvaćena područja.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.