Merkel: Uklanjanje Trampovog naloga na Tviteru je “problematično”

Foto: Reuters

Njemačka kancelarka, Angela Merkel, smatra da je problematično ukidanje profila američkog presjednika Donalda Trampa, na društvenoj mreži “Tviter”, rekao je danas njen portparol, Štefan Zajbert.

“Tviter” je krajem prošle sedmice trajno suspendovao Trampov nalog sa platforme, navodeći kao razlog “rizik od daljeg podsticanja nasilja”, nakon upada pristalica odlazećeg predsjednika u zgradu Kongresa, u Vašingtonu.

Na pitanje o odluci “Tvitera”, Zajbert je istakao da platforme društvenih medija imaju veliku odgovornost, “da političke komunikacije ne budu zatrovane mržnjom, lažima i podsticanjem na nasilje”.

Međutim, on smatra i da je “sloboda mišljenja osnovna i od elementarnog je značaja”

“Na ovo osnovno pravo se može intervenisati, ali u skladu sa zakonom i unutar okvira koji su odredili zakonodavci, ne na osnovu odluke uprave platformi društvenih medija. Posmatrano iz tog ugla, kancelarka smatra da je problematično to što je trajno blokiran profil američkog predsjednika”, dodao je Zajbert.

Američka digitalna kompanija je suspendovala Trampov profil do 20. januara ili inauguracije novog predsjednika Džozefa Bajdena i postoji mogućnost da ta odluka ostane trajno.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.