SANU: 2021. je godina akademika Jovana Dučića

Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/, 2021. godinu obilježava kao godinu akademika Jovana Dučića, jednog od najpoznatijih srpskih pjesnika i književnika, pravnika i diplomate.

Svojom poezijom, esejima i putopisima, Dučić se svrstao u sam vrh srpske književnosti i jedan je od najvećih liričara i najvažnijih pjesnika srpskog modernizma, saopšteno je na sajtu SANU.

Neprekidno je usavršavao svoj umjetnički izraz, pokrenuo je više književnih časopisa, a bavio se i književnom kritikom.

Dučić je bio i istaknuti diplomata i prvi ambasador u istoriji jugoslovenske diplomatije, pri čemu ga je diplomatska karijera vodila u devet država, a njegovo posljednje postavljenje je bilo u Madridu, odakle 1941. godine odlazi u SAD.

Naredne dvije godine je vodio organizaciju srpske dijaspore – “Srpska narodna odbrana”.

Osim književnih i diplomatskih dometa, Dučić je mnogo učinio za državu i kao zadužbinar.

Rođen je u mjestu Hrupjela kod Trebinja, 1874. godine, završio je Učiteljsku školu u Somboru i studije prava na Filozofsko-sociološkom fakultetu u Ženevi.

Preminuo je 7. aprila 1943. godine u Geriju, malom gradu u Indijani, a njegovi zemni ostaci su, po želji pjesnika, premješteni 2000. godine u Trebinje.

SANU je prošlu godinu posvetila akademiku Vladanu Đorđeviću, kada je organizovala više programa posvećenih tom prvom školovanom srpskom hirurgu, književniku i političaru.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.