Srbija – sneg i poplave: Ugrožena mnoga domaćinstva na jugu zemlje

Foto: Tanjug/AP/Novosti privatna arhiva

Mnoga domaćinstva na jugu Srbije su ugrožena zbog izlivanja reka, a nekoliko opština je ostalo bez električne energije.

Zbog kiša i izlivanja vodotokova je oko 150 domaćinstava ugroženo u Bojniku, gde je lokalni Krizni štab proglasio vanrednu situaciju za sela u planinskom delu opštine.

Struje nema u opštini Vlasotince, kao i na polovini teritorija u opštinama Crna Trava i Medveđa.

Zbog izlivanja Banjske reke, u Sijarinskoj Banji je ugroženo nekoliko domaćinstava, a voda je odnela i lokalni most, prenosi RTS.

Nekoliko stotina domaćinstava je poplavljeno u pirotskim naseljima, posle izlivanja potoka i bujičnih voda, a ljudi vrećama sa peskom pokušavaju da spreče da voda prodre u kuće.

Bujice su oštetile i nekoliko lokalnih puteva, a na terenu su ekipe Štaba za vanredne situacije i pirotskih javnih preduzeća.

U Bujanovcu i okolnim selima su se izlile Trnovačka reka i Binačka Morava, a za saobraćaj je zatvoren most, koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj Banji.

Pripadnici Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u više opština, a do 10.30 su evakuisali 23 osobe.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode, da će na Limu vodostaji biti u porastu u naredna 24 časa, a kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave i Nišave, vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa, sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

U Leskovcu se vodostaji reka kreću iznad vanredne kote odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta u naredna 24 časa.

Osim u opštini Doljevac, koja je zbog izlivanja lokalnih vodotokova prva u Srbiji uvela vanrednu situaciju, sneg stvara probleme i na Pešteru.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, rekao je da su putari na terenu, kao i da su svi državni putevi prvog i drugog reda prohodni za saobraćaj.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.