Veliki jubilej: SD Radnički Beograd obeležilo 100 godina postojanja!

Foto: Star sport/SD Radnički

Veliki jubilej istorijskog kluba iz Beograda…

Sportsko društvo Radnički je svečano obeležilo sto godina postojanja u Muzeju Jugoslavije, dodelom povelja i plaketa najzaslužnijim članovima. Priznanja su dodeljena onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate, učestvovali u formiranju moralnog lika sportista i svojim radom i zalaganjem doprineli afirmaciji, stvaranju, podizanju i jačanju domaćeg i međunarodnog ugleda Sportskog društva i srpskog sporta. Među nagrađenima su se našli Svetlana KitićAlisa MarićDragana PešićMilica RadovanovićMiroslav MarovićZoran JovanovićNemanja ĐurićAleksandar PetakovićMomir KecmanJelica KalenićLjubinko VeselinovićVukota Ćetković i mnogi drugi.

U prostoru Muzeja su izložene fotografije, video materijali, rekviziti i predmeti iz bogate zbirke jednog od najboljih sportskih kolektiva na ovim prostorima i jednog od najstarijih sportskih društava u Evropi, kako bi posetioci mogli da steknu sliku o njegovom sportskom, istorijskom i revolucionarnom značaju.

“Najveći poklon svim članovima Radničkog za stogodišnjicu postojanja i najlepši početak našeg drugog veka, jeste izgradnja sportskog centra, koji će biti dom za sve sportove, na postojećoj i dobro poznatoj adresi, u Ulici vojvode Šupljikca 31. Veličanstvena dvorana, hiljade kvadrata najopremljenijih sala za treninge, svlačionice, teretane, biće novi dom klubovima, koji čine porodicu Sportskog društva Radnički. Ovo je najvažniji projekat Radničkog u narednom periodu, na koji svi trebamo da budemo izuzetno ponosni. Naš Upravni odbor je niz godina radio na tome da obeleži stogodišnjicu 20. aprila 2020. godine, ali smo je zbog situacije sa kovidom ipak obeležili u godini jubileja. Posebno se zahvaljujem Muzeju Jugoslavije na profesionalnosti i stvarno izuzetnoj saradnji“, izjavio je Dušan Ivković, predsednik SD Radnički.

Na ulasku u drugi vek, u Radničkom živi i radi 13 klubova, u 12 sportova: fudbal, košarka (muški i ženski klub), rukomet (ž), rvanje, boks, odbojka (ž), karate, kik-boks, šah, planinarstvo, gimnastika i džudo. Pored njih, postoji i klub veterana.

Radnički u brojkama:

– 40 ekipnih titula državnog prvaka u svim sportovima

– 22 nacionalna kupa u svim sportovima

– 45 dobitnika nacionalnih sportskih priznanja

– 20 medalja ukupno na olimpijskim igrama

– 5 ekipnih šampiona Jugoslavije 1973. godine

– 167 pojedinačnih titula državnog prvaka

– 100 osvojenih medalja u reprezentacijama

– 10 klubova državni prvaci

– 29 medalja na svetskim takmičenjima

Izvor mozzartsport.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.