2022. godine, Zemlju bi mogao da pogodi asteroid, jačine 150 bombi bačenih na Hirošimu!

Foto: Pixabay

Asteroid “2009 JF1”, koji bi naredne godine u martu trebao da prođe pored Zemlje, izazvao bi, u slučaju da udari u Zemlju, eksploziju jednaku eksploziji 230 kilotona dinamita, odnosno 150 atomskih bombi, poput one bačene na Hirošimu.

Tačnu putanju asteroida je izuzetno teško predvidjeti, jer na nju mogu uticati brojni faktori, objašnjavaju iz NASA-e i ističu, ipak, da su šanse da ovaj asteroid udari Zemlju, za sada, jedan prema 3.800, odnosno 0,026 odsto.

Iako se ovi odnosi čine zanemarljivim, naučnici ih smatraju ozbiljnom potencijalnom prijetnjom.

Neki asteroidi i komete prate orbitalne puteve, koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji, te upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u NASA-inoj Laboratoriji za mlaznu propulziju, pomoću automatizovaog sistema “Sentri”.

Ovaj sistem automatski i neprekidno skenira najnovije kataloge asteroida, ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Asteroid “2009 JF1” se nalazi na udaljenosti većoj od 375.000 kilometara od Zemlje, ali joj se približava brzinom od 18 kilometara u sekundi, prema posljednjim podacima.

Naučnici predviđaju da će pored Zemlje proletjeti brzinom od 65.293 kilometra na čas.

Ako se putanja ovog asteroida promijeni, svemirske agencije širom svijeta rade na zajedničkom “planu B”, kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.