Hrvatska – turizam: Prošle godine ostvareno samo 34% dolazaka iz 2019. godine

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je prošle godine, u komercijalnom smještaju boravilo 1,2 miliona turista, koji su ostvarili više od osam miliona noćenja, što je 34 odsto dolazaka i 45 odsto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Najviše stranih gostiju je bilo iz Poljske, Njemačke, Češke i Slovenije, a najveći broj noćenja je ostvaren u Splitu, Makarskoj i Omišu, te u Baškim Vodama.

Direktor županijske Turističke zajednice, Joško Stela, rekao je da je u protekloj turbulentnoj godini, nakon znatnog pada turističkih dolazaka i noćenja u prvom polugodištu usljed pandemije kovida 19, zabilježen ohrabrujući oporavak u julu i avgustu.

Splitski aerodrom je lani imao 20,4 odsto putnika iz rekordne 2019. godine, odnosno njih 674.300, prenose hrvatski mediji.

S obzirom na to, da se u ovoj godini očekuje brzo sproveđenje vakcinacije u cijelom svijetu, na splitskom aerodromu i županijskoj Turističkoj organizaciji očekuju da bi povratak na rezultate iz 2019. godine mogao biti ostvaren 2024. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.