Španija – zimsko nevrijeme: Ekstremna hladnoća otežava čišćenje snijega

Foto: Tanjug/AP

Ekstremno niska temperatura u Španiji, koja u centralnim i istočnim dijelovima zemlje obara rekorde, otežava čišćenje puteva od snijega i oborenog drveća.

Nadležne službe su nastavile rad tokom čitavog dana, a veći dio zemlje je i dalje pod bijelim pokrivačem, poslije najveće zimske oluje u prethodnih nekoliko decenija.

Najmanje tri osobe su poginule, kada je oluja “Filomena” zahvatila Španiju tokom vikenda, a zvaničncii Barselone su danas saopštili da se dvoje beskućnika smrzlo i da su pronađeni mrtvi.

“Ledeno jutro, sa istorijski niskom temperaturom, daleko ispod norme za ovo doba godine, zahvatilo je čitavu zemlju”, saopštila je španska meteorološka služba AEMET.

Tokom noći, temperatura je u Gvadalahari, nedaleko od Madrida, pala na minus 33,6 stepeni Celzijusovih, prenio je AFP.

U glavnom gradu je izmjereno minus 10,8 stepeni, što je najmanje u prethodnih pola vijeka. AEMET navodi da je od 1920. godine bilo samo 15 hladnijih dana.

Madrid ulaže napore da se život vrati u normalu, poslije najvećih snježnih padavina u posljednjih 50 godina, uprkos nedovoljnom broju vozila za čišćenje snijega i nedostatka soli.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.