Srbija – poplave: Evakuisano 85 osoba, vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava

Foto: MUP Srbije

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije, sa specijalističkim timovima sa spašavanje i rad na vodi, evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka na jugu centralne Srbije.

Vodostaji rijeka Nišave i Južne Morave kod Niša su u fazi opadanja.

U Jablaničkom upravnom okrugu je situacija stabilna, a pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac nastavljaju obilazak terena.

Na području Pirotskog upravnog okruga, usljed izlivanja Nišave i pojave bujičnih poplava, došlo je do plavljenja domaćinstava u naseljima Sarlah, Rogoz, te Prisijanskom naselju, kao i u okolini Dimitovgrada.

Prati se situacija na području Bele Palanke, a u ostatku Pirotskog upravnog okruga je stabilna i vodotokovi su u opadanju.

Vanredna situacija je proglašena u 12 lokalnih samouprava.

U zajedničkoj akciji pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije i specijalističkih timova sa spašavanje i rad na vodi, evakuisane su 32 osobe iz Doljevca, dvije iz Leskovca, šest osoba iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz Zlatokopa kod Vranja, tri iz Pirota, 28 iz Bele Palanke i po jedna iz Dimitrovgrada i iz Donje Trnave kod Niša.

Vanredna situacija je proglašena na području Niša i Leskovca, na cijelom području opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han, Kuršumlija, a zbog obilnih snježnih padavina za šest mjesnih zajednica u Prijepolju, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Na području Nišavskog okruga, situacija je stabilna i svi su se vodotokovi drugog reda vratili u korita, dok u slivu Južne Morave, na području Niša, Aleksinca i Ražnja i dalje ima plavljenja poljoprivrednog zemljišta.

Pripadnici Specijalističkog tima za spašavanje i rad na vodi, danas su u Pčinjskom okrugu, u mjestu Zlatokop, evakuisali ljude i domaće životinje iz poplavljenih domaćinstava, dok su pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Vranja i dalje na terenu.

U Topličkom okrugu, tokom popodneva pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice /VSJ/Prokuplje su vršili 11 crpljenja vode na području opština Žitorađe, u selima Badnjevac, Držanovac, Jasenice i Donje Crnatovo.

Na teritoriji Jablaničkog okruga situacija je stabilna, a pripadnici VSJ Leskovac su tokom dana vršili osam crpljenja vode u tom gradu.

U Pirotskom okrugu, pripadnici Specijalističkog tima za spašavanje i rad na vodi su izvršili evakuaciju 20 osoba, od toga jedne trudnice, kao i nekoliko grla sitne stoke iz poplavljenog područja na ušću Morkanjske i rijeke Nišave.

Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.