Godišnjica rođenja: Jovan Sterija Popović – osnivač srpske drame i komediograf

Foto: Ilustracije

Srpski pisac, Jovan Sterija Popović /1806-1856/, prvi srpski komediograf, koji je ismevao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost, rođen je 13. januara 1806. godine.

Iako mnogi teatrolozi smatraju Steriju osnivačem srpske drame, on je mnogo važniji kao komediograf, jer se tu ogledao njegov književni talenat.

Komedije “Laža i paralaža”, “Tvrdica”, “Pokondirena tikva”, “Zla žena”, “Ženidba i udadba”, “Kir Janja”, “Rodoljupci”, “Beograd nekad i sad” – i danas su redovne na repertoarima srpskih pozorišta.

Poslije završenih studija prava u Kežmarku, u Slovačkoj, Sterija je radio kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu, pa u Beogradu.

Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije je obavio pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja.

Jovan Sterija Popović je učestvovao u organizovanju prvog beogradskog teatra, koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije “Smrt Stefana Dečanskog”.

Na početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je “Romanom bez romana” napustio romantičarsku i avanturističku književnost.

U komediji, smatraju kritičari, Sterija je nadmašio sve što je u srpskoj književnosti napisano prije njega.

On je pisac sa velikom književnom kulturom i prvi je objektivno i kritički posmatrao savremeni život srpskog društva.

U okviru obilježavanja 150 godina od rođenja i vijeka od smrti Jovana Sterije Popovića, u Novom Sadu je 1956. godine osnovan festival “Sterijino pozorje”.

I danas, ovaj festival, na kom pozorišta iz zemlje i inostranstva učestvuju sa djelima srpskih i stranih pisaca, važi za najznačajniju pozorišnu manifestaciju u Srbiji.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.