Indonezija – nesreća: Pronađena ”crna kutija” iz putničkog aviona

Foto: Tanjug/AP

Ronioci indonežanske mornarice, pronašli su na dnu mora crnu kutiju iz putničkog aviona kompanije “Srividžaja”, koji se srušio u Javansko more, sa 62 putnika i člana posade.

Naprava bi trebala da pomogne istražiocima da utvrde uzrok pada aviona “Boing 737-500” u more, tokom jake kiše i neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Džakarti.

Vojni zvaničnik, Hadi Tjahjanto, rekao je da će i druga crna kutija, koja je snimala dešavanja u pilotskoj kabini, najvjerovatnije biti uskoro pronađena, jer je lociran njen signal u istoj oblasti.

Drugi vojni zvaničnik, Kudo Margono, istakao je da su naprave bilo uronjene u mulj, na dnu mora, ispod brojnih predmeta otpalih od olupine aviona. Prema njegovim riječima, u potrazi je angažovano najmanje 160 ronilaca.

Više od 3.600 spasilaca, 13 helikoptera, 54 veća broda i dvadesetak manjih čamaca, pretražuje oblast sjeverno od Džakarte, gdje je pao avion.

Indonežanski nacionalni komitet za bezbjednost u saobraćaju /NTSC/ je saopštio, da će im se u istrazi pridružiti američki Nacionalni odbor za bezbjednost u saobraćaju.

Predsjedavajući NTSC-a, Sorjanto Tjahjono, odbacio je, nakon pregleda stanja pronađene olupine, mogućnost da se avion raspao u vazduhu.

On je naveo da je avion bio čitav do udara u vodu, jer su ostaci koncentrisani na jednom mjestu i nisu razbacani na širem području, kao što bi bilo u slučaju da se nesreća dogodila u vazduhu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.