Kanada – 9. januar: Obilježen rođendan najmlađe srpske republike

Foto: SRNA arhiv/RTRS ilustracija

Kanadsko-srpski savez je organizovao prvu virtuelnu proslavu povodom 9. januara – Dana Republike, a sa obilježavanja su upućene čestitke zvaničnicima Srpske, vjerujućem narodu i svima koji žele napredak najmlađe srpske republike.

Učesnici virtuelnog skupa su, između ostalog, podsjetili na značaj i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je Srpska međunarodno priznata.

“Veoma je značajno da ne skrenemo sa našeg puta, ne izgubimo ono što je temelj našeg društva i ne otuđimo se jedni od drugih. Da kao srpski narod zanemarimo nesuglasice i da iz ovog zla izađemo kao bolji ljudi. Dragi prijatelji, srećan vam Dan Republike Srpske!”, poručio je ambasador BiH u Kanadi, Marko Milisav.

Ambasador Srbije u Kanadi, Dejan Ralević, rekao je da je važno da svi gledamo u budućnost, ne osvrćući se na svakodnevne udarce koje dobijamo.

“Udaraca ima i danas, pogotovo ako neko želi da gazi međunarodno pravo i negira Republiku Srpsku”, rekao je Ralević.

Generalni konzul Srbije u Torontu, Vasilije Petković, naglasio je da je 9. januar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srba.

“Postojanjem Srpske su zagarantovana prava na opstanak Srba zapadno od rijeke Drine. Zbog toga ne smemo zaboraviti žrtve. Srpska zajednica u Kanadi dobro zna kolika je cena plaćena za slobodu srpskog naroda”, rekao je Petković.

O očuvanju srpskog jezika i kulture u Kanadi, govorili su predstavnici Srpske nacionalne akademije, koji su naveli da im je cilj, da u toj zemlji podstiču i promovišu srpsku kulturnu baštinu i pomažu novim srpskim imigrantima.

“Cilj naše akademije je da podrži razvoj srpskoj jezika, obrazovanja, folklora i čuvanja srpskog kulturnog nasljeđa, te pomaže u kontaktima među naučnicima”, navela je Ljiljana Marković iz ove akademije, prenosi RTRS.

Proslava u Kanadi je virtuelno organizovana, zbog pandemije virusa korona.

Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, u Sarajevu, kao Republika srpskog naroda u BiH, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska je svoj prvi Ustav dobila 28. februara 1992. godine, pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.