Lideri EU odbili sastanak sa Majklom Pompeom

Foto: Reuters

Američki državni sekretar, Majkl Pompeo, otkazao je u posljednji čas svoj dolazak u Evropu, pošto su ministar spoljnih poslova Luksemburga, Žan Aselborn i višerangirani zvaničnici EU, odbili da se sastanu sa njim, izjavile su danas evropske i američke dipplomate.

Prema navodima diplomata, Pompeo je želio da se sastane sa Aselbornom u Luksemburgu, prije susreta sa evropskim liderima i Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozepom Boreljom.

Međutim, Pompeo je odustao od prvobitnog plana za odlazak u Luksemburg, koji nije bio zvanično objavljen, jer zvaničnici sa kojima je trebao da se sastane, nisu iskazali spremnost za susret.

Pompeo nije otišao ni u Brisel, jer nisu zakazani nikakvi sastanci sa zvaničnicima EU, niti bilo kakav događaj u NATO-u.

Diplomatski izvor ističe, da saveznici nisu željeli da se sastanu sa Pompeom nakon nasilja u Vašingtonu, u kom je prije sedam dana poginulo pet ljudi.

Iz Stejt dipartmenta je ranije saopšteno, da je Pompeo otkazao posjetu Briselu, jer su sva putovanja američkih zvaničnika otkazana zbog rada na prenosu vlasti na novu administraciju, izabranog predsjednika SAD, Džozefa Bajdena.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.