Na današnji dan – Džejms Bejker: Rat su izazvale Hrvatska i Slovenija

Foto: Ilustracije/arhiv

Bivši državni sekretar SAD, Džejms Bejker, izjavio je 13. januara 1995. godine u američkom Kongresu, da su rat u bivšoj Jugoslaviji izazvale Slovenija i Hrvatska, a da u sukobima koji su uslijedili, Srbi ni izdaleka nisu jedini krivci.

Četiri dana prije nego što će Hrvatska i Slovenija proglasiti nezavisnost, 21. juna 1991. godine, Bejker je došao u posjetu Jugoslaviji, u posljednjem pokušaju da spriječi nasilje.

Po dolasku u Jugoslaviju, Bejker je, prema sopstvenom svjedočenju, dobio uvjerljivu informaciju o tome da bi mogao biti žrtva atentata.

Odmah se odvezao do Palate Federacije, gdje je proveo punih 10 časova u razgovorima sa jugoslovenskim i republičkim liderima. Održao je posebne sastanke sa svim republičkim predstavnicima – ukupno devet susreta.

O “mršavim” rezultatima razgovora je obavijestio tadašnjeg saveznog premijera, Antea Markovića i ponovio upozorenja oko pribjegavanja sili.

Bejker je shvatio da se njegov pokušaj posredovanja u ime SAD i članica OEBS-a završio totalnim fijaskom.

“To je bio deprimirajući dan i jedna od najvećih frustracija, koje sam imao kao državni sekretar. Ne znam da sam ikad bio u situaciji, u kojoj su moji sagovornici tako potpuno odbacili sopstveni interes i logiku. Ovi ljudi su srljali pravo u građanski rat, pa ipak izgleda da ništa nije moglo da promijeni njihova mišljenja”, rekao je Bejker novinarima, koji su bili sa njim u avionu.

Prema njegovom sjećanju, “u cijeloj karijeri nikad nije naišao na tako nepopustljive sagovornike”.

Nakon posjete Jugoslaviji, svoj izvještaj predsjedniku Džordžu Bušu starijem je podnio sa vrlo pesimističnom procjenom:

“Lideri su mi izgledali kao mjesečari koji se kreću prema saobraćajnom udesu i bez obzira koliko vi glasno vikali, oni jednostavno nastavljaju da se kreću u istom pravcu.

Imam snažan osjećaj, da nećemo doći do ozbiljnog dijaloga o budućnosti Jugoslavije, sve dotle dok sve strane ne dođu do većeg osjećaja ugroženosti i opasnosti. Mi možda nećemo biti u stanju da to obezbijedimo spolja, ali i mi i drugi trebamo da nastavimo da guramo u tom pravcu”, napisao je Bejker.

Samo četiri dana kasnije, parlamenti Hrvatske i Slovenije su proglasili nezavisnost, a sutradan je otpočeo rat.

Bejker je optužio neke evropske zemlje, prvenstveno Njemačku i Austriju, da su potajno navijale da njegova misija u Jugoslaviji propadne.

Američki državni sekretar je nudio tadašnjim jugoslovenskim nacionalnim liderima, da savezenoj Vladi Antea Markovića, SAD daju pet milijardi dolara za privredne reforme, kako bi bili spriječeni nacionalni sukobi i opstala Jugoslavija.

Slovenački tadašnji lider, Milan Kučan, priznao je da su Slovenci odbili Bejkera, a da su na njegovu prijetnju da SAD nikada neće priznati njihovu nezavisnost, odgovorili da će ih Vašington “priznati prije ili kasnije, jer je riječ o plebiscitu i demokratskoj volji naroda”, što se poslije i desilo.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.