SAD: Suspendovan Trampov kanal na “Jutjubu”

Foto: Pixabay/Reuters

Američka kompanija “Alfabet”, u čijem je vlasništvu “Jutjub”, suspendovala je kanal predsjednika Donalda Trampa, jer je prekršio pravilo o podsticanju na nasilje, nakon upada njegovih pristalica prošle sedmice u zgradu Kongresa, u Vašingtonu.

Platforme na internetu i društveni mediji se distanciraju od onih koji podstiču ili ohrabruju nasilje, koje se desilo u Vašingtonu.

U saopštenju se navodi, da se na Trampov kanal više ne mogu postavljati novi snimci ili prenosi uživo, još najmanje sedam dana i ta mjera može biti produžena.

Trampove pristalice su, podsjećamo, upale u zgradu Kongresa prije sedam dana, kako bi spriječili potvrdu pobjede novoizabranog predsjednika SAD, Džozefa Bajdena.

Tramp, koji je osporavao Bajdenovu pobjedu, prvobitno je hvalio svoje pristalice, ali je kasnije osudio nasilje.

Poslanici su morali da bježe ili da se sklanjaju pred izgrednicima. Pet osoba je poginulo u nasilju, uključujući i jednog policajca.

Nakon incidenta, kompanije “Tviter” i “Fejsbuk” su uklonile Trampove naloge i sadržaj koji podržava nasilje, dok je i “Amazon” suspendovao rad “Parlera” ili društvenu platformu, koju su najviše koristile pristalice odlazećeg američkog predsjednika.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.