Zemljotres – Hrvoje Klasić: SPC i SNV su uradili više za Baniju od biskupa

Foto: Screenshot/printscreen

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i Srpsko narodno vijeće /SNV/ su uradili više dobrih stvari za ljude na Baniji nakon zemljotresa, od sisačkog biskupa Vlade Košića, ističe hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

Komentarišući Košićevu izjavu, u kojoj je uporedio zemljotres koji je pogodio Petrinju i Baniju, sa borbom potiv Srba, Turaka i komunista, Klasić je ocijenio da je “žalosno da Košićeve izjave nisu incidentna pojava, nego način njegovog razmišljanja”.

“To misli Košić i vrh Katoličke crkve. Nije ovo prvi put da Biskupska konferencija ne zna kako da reaguje. To je sramoćenje Siska i cijele Crkve, čiji ga vrh nikad nije osudio zbog ovakvih izjava”, poučio je Klasić, a prenosi portal SNV-a “Novosti”.

Klasić podsjeća da biskup Košić ustaške osuđenike naziva – hrvatskom vojskom, te napominje da je ovaj rimokatolički velikodostojnik sa takvim izjavama “u sukobu sa papom Franjom”.

On se osvrnuo i na spor u vezi sa izrazima Banija i Banovina za tu regiju, ističući da to nije istorijsko ili lingvističko, već isključivo političko pitanje.

“Nikad niko u Kostajnici, Glini, Petrinji, Sisku, ali ni u Splitu i Zagrebu, do 1991. godine nije koristio termin Banovina, nego Banija i Banijci. Gordan Lederer je objavio video iz rata `Banijska praskozorja`, a ne `banovinska`”, podsjeća Klasić.

Hrvatski istoričar smatra da je izraz Banovina “jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo za Srbe”.

“Na Baniji je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onog koji je koristilo tamošnje stanovništvo”, ocijenio je Klasić, navodeći da su politički i lingvistički eksperti, da bi kraj zvučao više hrvatski, dali termin – Banovina.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.