Biće suđenja Trampu! Pelosi: Tramp je izdao SAD! Oglasio se i Tramp…

Foto: Tanjug/AP/Reuters/CNN screenshot

Lider republikanaca u američkom Senatu, Mič Mekonel, izjavio je da suđenje u okviru opoziva odlazećeg predsjednika SAD, Donalda Trampa, ne može početi prije inauguracije novog predsjednika Džozefa Bajdena.

On je rekao, da zbog pravila i procedura Senata, nije moguće zaključiti pošteno ili ozbiljno suđenje, prije nego što Bajden položi zakletvu sljedeće sedmice, javio je “Gardijan”.

“U svjetlu realnosti, vjerujem da će za našu naciju biti najbolje, da Kongres i njegovo izvršno odjeljenje sljedećih sedam dana sprovede u potpunoj usredsređenosti na omogućavanje bezbjedne inauguracije i propisnog prenošenja vlasti na dolazeću Bajdenovu administraciju”, istakao je Mekonel.

Senat Kongresa SAD može odmah da započne suđenje odlazećem predsjedniku, Donaldu Trampu, ukoliko lider većine u Senatu sazove hitnu sjednicu ili će ono početi poslije 19. januara, izjavio je lider demokrata u Senatu, Čak Šumer.

On je naglasio da će suđenje u Senatu, u svakom slučaju biti organizovano.

Šumer kaže da, u slučaju da Tramp bude osuđen, Senat može da održi posebno glasanje o zabrani nove kandidature odlazećeg predsjednika na nekim od narednih izbora.

On je istakao da SAD nisu diktatorska država, uprkos naporima koje ulažu Tramp i nasilni buntovnici, javio je “Gardijan”.

“Mi smo i ostaćemo demokratija, koja poštuje vladavinu prava, uključujući princip da glasači biraju naše lidere, te da vlast može proizaći samo iz saglasnosti onih kojima se vlada”, poručio je Šumer.

Predstavnički dom Kongresa SAD je podržao sinoć rezoluciju, kojom se otvara put za opoziv Trampa. Glasanje u Senatu planirano je za danas.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, izjavila je da je predsjednik SAD, Donald Tramp, morao biti opozvan, jer je “izdao državu”.

Ona je u kratkoj izjavi, nakon zasjedanja Predstavničkog doma, rekla da niko nije iznad zakona, pa čak ni predsjednik SAD.

“Donald Tramp je jasna opasnost za našu zemlju, još jednom smo dokazali da poštujemo zakletvu koju smo dali i uspjeli smo odbraniti Ustav SAD. Slomljenog srca, zbog onoga što ovo znači za našu zemlju, zbog činjenice da je predsjednik izdao državu, morali smo glasati za opoziv”, kaže Pelosijeva.

Ona je potpisala dokument o opozivu, koji će biti proslijeđen gornjem domu, ali ostaje još nejasno kada će američki Senat započeti suđenje.

Predstavnički dom Kongresa SAD je sinoć podržao rezoluciju o opozivu predsjednika SAD, Donalda Trampa, a ovu odluku mora da potvrdi i Senat i to dvotrećinskom većinom.

Rezoluciju su u Predstavničkom domu podržala 232 člana, protiv je bilo 197. Ova rezolucija biće proslijeđena Senatu, koji će odlučiti da li Tramp treba da bude osuđen i smijenjen.

Odlazeći predsjednik SAD, Donald Tramp, izjavio je da nedvosmisleno osuđuje nasilje prošle sedmice u zgradi Kongresa u Vašingtonu, napomenuvši da se njegove iskrene pristalice ne služe političkim nasiljem.

On je u video-poruci, koju je objavila društvena mreža “Tviter”, rekao da nema opravdanja za nasilje, koje se kosi sa svim onim u šta vjeruje, te poručio da neko ko radi takve stvari, ne podržava ideju Republikanske stranke.

“Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji, niti u našem pokretu. Veličanje SAD je uvijek bila stvar jačanja vladavine prava, poštovanja muškaraca i žena u redovima službi za sprovođenje zakona i očuvanje naših najsvetijih tradicija i vrijednosti”, poručio je Tramp.

Prema riječima Trampa, niko ko podržava njegovu stranku ne bi napao SAD, zemljaka, ne bi kršio zakon i pokazao nepoštovanje prema američkoj zastavi.

“Nasilje se ne može tolerisati!”, naglasio je Tramp, uz napomenu da nasilje nikad nije opravdano, bilo da se radi o pristalicama republikanaca ili demokrata.

Prema riječima odlazećeg predsjednika, svi koji su učestvovali u napadu na zgradu Kongresa SAD, biće izvedeni pred lice pravde, jer svi moraju da poštuju zakone u SAD.

Tramp je pozvao sve koji podržavaju njegov program, da pronađu način da se snize tenzije.

On je naglasio, da svi Amerikanci zaslužuju da se njihov glas čuje na miran način, te da je šokiran zbog “propasti” koja se dogodila u Kapitolu 6. januara.

Tramp kaže da su napori da se cenzurišu sugrađani, pogrešni i opasni, te da svi trebaju da budu usredsređeni ka interesima cijele nacije.

Govoreći o informacijama o potencijalnim novim protestima, Tramp je pozvao sve Amerikance da “prevaziđu strast trenutka”.

Tramp je podsjetio i na to, da će za inauguraciju novog predsjednika SAD, Džozefa Bajdena, biti angažovan veliki broj pripadnika bezbjednosnih snaga, kako bi se obezbijedila mirna primporedaja vlasti.

Odlazeći predsjednik nije pomenuo opoziv, koji mu je sinoć izglasan u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.