Godišnjica smrti: Pavle Jurišić Šturm – slavni general srpske vojske

Foto: Ilustracije/Wikipedia

Srpski general lužičkosrpskog porijekla, Pavle Jurišić Šturm /1848-1922/, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu, umro je 14. januara 1922. godine.

Šturm je veoma zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

U srpsku vojsku je primljen 1876. godine, kao dobrovoljac u činu poručnika i već u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. godine se istakao kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona.

U Drugom srpsko-turskom ratu, 1877-1878. godine, Šturm je veoma uspješno komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, a potom Krajinskim kombinovanim pukom, u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U Srpsko-bugarskom ratu, 1885. godine, Pavle Jurišić Šturm je komandovao Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu, 1912-1913. godine, Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu, 1913. godine, Dunavskom divizijom.

U Prvom svjetskom ratu, 1914. godine, Šturm je kao komandant Treće armije, primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku.

Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu, do avgusta 1916. godine.

Pavle Jurišić Šturm je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom Belog orla i savezničkim odlikovanjima, među kojima se ističu Orden italijanske krune, Orden Svetog Đorđa, Orden belgijske krune, Orden Legije časti i Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa.

Takođe, bio je nosilac Ordena gvozdenog krsta, Ordena Svetog Leopolda i Ordena Mendžidije, ordenja koje su mu dodijelile buduće Centralne sile.

Uvršćen je u red najvećih vojskovođa Prvog svjetskog rata i srpske ratne istorije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos