Na današnji dan je rođen čuveni srpski slikar, Petar Dobrović

Foto: Youtube screenshot/Ilustracije

Srpski slikar, Petar Dobrović /1890-1942/, majstor intenzivnog kolorita i jasnog ekspresivnog crteža, rođen je 14. januara 1890. godine u Pečuju.

Slike, sa naglašenom ulogom svjetlosti i podvučenim odnosom prema elementarnom volumenu, svjedoče o snažnom temperamentu i impulsivnom doživljaju realnosti.

Dobrović je slikarstvo studirao u Budimpešti, a u rodnom Pečuju je 1918. godine učestvovao u vojnoj pobuni, poslije koje je uhapšen, ali je pobjegao iz zatvora.

Mađarske vlasti su ga u odsustvu osudile na smrt. Bio je predsjednik Srpsko-mađarske republike Baranjsko-Bajske 1921. godine. Potom je živio u Parizu, a zatim u Beogradu bio profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Dobrović je jedan od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umjetnosti između dva svjetska rata.

Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama je bio impresionista i kubista, a pisao je i likovnu kritiku.

Petar Dobrović je bio predsjednik male i kratkotrajne Srpsko-mađarske republike Baranjsko-Bajske, koja je proglašena 14. avgusta 1921. godine. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.