Florida: Srbi u gradu North Port proslavljaju Krstovdan i Bogojavljenje

Foto: dijaspora.rs

Srpska zajednica u gradu Nort Port, na Floridi, proslavlja Krstovdan i Bogojavljenje, čuvajući tako duhovnost, tradiciju i kulturu svog naroda.

U Nort Portu, sa skoro 60.000 stanovnika, naseljavanje Srba počelo je prije 1914. godine, a danas su Srbi okupljeni oko Crkveno-školske opštine Svetog Save, gdje organizuju bogat duhovni i kulturni život, brojne priredbe, duhovne večeri, uče o vjeri, tradiciji i običajima.

Ovdašnji paroh, protonamjesnik Aleksandar Đurđević, istakao je da je svako vrijeme nosilo sa sobom i različite razmirice i probleme, ali da su se podizanjem Svetosavskog hrama, Srbi skrasili i na duhovnim temeljima nastavili život.

“Možemo reći da je ovo crkva pomirenja. Postojale su brojne razmirice i raskoli, a sada je sve, Bogu hvala, u redu je“, rekao je Đurđević za RTRS.

U Crkveno-školskoj opštini su među nekoliko stotina vjernika i oni koji su davno ili nedavno došli iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH, a Svetosavski hram je mnogima i podsjećanje na rodnu grudu.

Na studije, na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Libertvilu, došao je i Arsenije Terzić, nakon završene Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu.

Sveštenički sin iz okoline Kraljeva je toplo primljen u ovoj Svetosavskoj zajednici.

“Moje mišljenje je bilo da su ovdje svi zauzeti, međutim ne. Ljudi su isto u vjeri i molitvi kao u Srbiji”, naveo je Terzić.

Vaskrsavanju života pravoslavnih Srba u Nort Portu, svjedoči i Miroslav Đurić, rodom iz Fakovića.

On je na Floridi zasnovao porodicu i ugradio sebe sa sunarodnicima u uređenje srpske svetinje, ali u mislima je stalno na djedovskoj zemlji.

“SAD su mi dale mnogo, ali sam uvijek srcem u pradjedovjskoj zemlji”, kaže Đurić.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.