Analiza – Partizan, posle još jednog teškog poraza: Duplo golo!

Foto: Starsport/MN press

Sezona, gradativno, postaje sve gora. Posle ABA lige, sad je i Evrokup polako krenuo da klizi kroz prste Partizana…

Partizan je 2010. godine u Parizu igrao Fajnal for Evrolige i živeo dane slave. Deceniju kasnije, Partizan je u predgrađu Pariza, početkom 2021. godine, doživeo jako težak poraz od Metropolitana. Da ne kažemo – katastrofu. I po rezultatu, a još više po utisku.

Umesto da nešto krene nabolje, Partizan se baš “trudi” da ovu sezonu čini sve gorom i gorom. Posle gotovo ispuštene realne šanse da se plasira u plej-of ABA lige, sada je ubedljivim porazom od Metropolitana dobio, kako bi rekli ljudi koji igraju domine – “duplo golo”: Ne samo da je izgubio i došao na skor 1-1, nego je sada dozvolio razliku, koju je jako teško nadoknaditi u slučaju mogućih “krugova”, za prolazak u četvrtfinale.

U teškoj konkurenciji Burga, Krke i Borca (dva puta), čini se da je ovo, verovatno uz Krku, najgora Partizanova utakmica u sezoni.

Apsolvirali smo poslednjih sedmica skoro sve aspekte Partizanovog stanja, uzduž i popreko: I koliko je loša Partizanova situacija u ovoj momentu, i da već sad treba da se okrene stvaranju tima za sledeću sezonu, i da neki igrači Partizana ne zaslužuju crno-beli dres i grb, i da Sašo Filipovski nije doneo poboljšanje u odnosu na Vlada Šćepanovića, i…

Posle Krke smo konstatovali da je nastao raspad sistema, a kada se tako nešto dogodi, previše je optimistično očekivati neku naglu promenu. Mada Partizan, treba i to reći, i dalje poseduje šanse za četvrtfinale Evrokupa. Doduše, posle ovako ubedljivog poraza i ta šansa je drastično opala. Šansu je malo uvećao Trento, koji je kod kuće savladao Lokomotivu, pa sada ruski tim ima skor 0-2.

Možda je najbolji komentar cele situacije Partizana, te utakmice u Francuskoj, dao Miroslav Berić, bivši košarkaš i funkcioner Partizana, gostujući na Sport Klubu, posle samog meča.

Ubedljivo najgora Partizanova utakmica. Čak ni protiv Burga nije bilo ovako. Ovo je bilo jako, jako loše. Mi smo u studiju bili veći optimisti od igrača i stručnog štaba. Od samog starta je krenulo loše. Na kraju se ispostavilo da je bilo bliže 30 razlike nego 17. Ne znam šta da kažem, bez komentara sam”, rekao je Berić u studiju Sport kluba.

I njemu je za oko zapalo ponašanje igrača na terenu, odnosno generalno manjak želje.

Taj govor tela igrača i kako se ponašaju, kao da je utakmica biznis lige u pitanju… Igraju se sa renomeom kluba na taj način. Pominjali smo Kićanovića i sad da pričamo posle ovakve utakmice… Verovao sam da može Partizan da pobedi, ali ovo je katastrofalno. Sreća, pa je bilo 17 razlike, Zdovc je u poslednjih pet minuta uveo drugu postavu. Šta ostaje, ako se ispadne iz Evrokupa? Pa, mora li da se izgubi sa 20 razlike? Možda dođe do nekog kruga. Partizanu je daleko lakša bila ova utakmica za brejk, nego Lokomotiva”, komentarisao je dalje Berić.

Naravno da svim navijačima smeta poraz, ali nekako je sam način, na koji Partizan gubi utakmice, još gori od samog rezultata. Potpuno neubedljivo to deluje. A onaj bljesak, protiv nejakog Trenta, ne može mnogo da popravi utisak.

Može da se izgubi, da se ima loše veče, ali govor tela… vidi se da nema neke atmosfere. A atmosfera je uvek krasila Partizan. Moraju da se trgnu, Evrokup je takmičenje, kroz koje može da se gleda ka Evroligi. Ali, ovo sad… Ne znam više ni šta da kažem. Pokušavam da budem optimista, ali baš sam razočaran, loša slika. Da smo izgubili od Virtusa i Malage, pa i da kažeš… Ova ekipa se igrala sa Partizanom, bilo je 24 poena razlike. Završili smo pet napada zaredom kao na treningu – trči i pucaj“, konstatovao je Berić.

A šta je na sve posle utakmice rekao trener, Sašo Filipovski?

Imali smo problema sa njihovom odbranom i agresivnošću. Nismo bili disciplinovani u napadu, tako da je nivo naše igre opao, usled njihove agresivnosti. Nakon toga smo se malo pogubili i nismo igrali našu košarku. Ta agresivnost je glavni razlog, zbog kog nismo bili na našem nivou. S druge strane, promašili smo nekoliko polaganja, a u odbrani smo dozvolili mnogo lakih poena, posle igre jedan na jedan. Nismo dobro branili te prodore”, rekao je Filipovski.

Šta kaže ponajbolji igrač Partizana, Vil Mozli?

Znao sam da će biti teška utakmica i da moramo da izađemo i odigramo jako. Moramo da prihvatimo ovaj poraz, vidimo gde smo grešili i moramo da ispravimo greške u narednim utakmicama. Promašili smo neke šuteve, nakon kojih smo počeli da forsiramo i uzimamo teške šuteve. Sledeći put ćemo biti koncentrisaniji”, rekao je Mozli.

Očigledno je već duže vreme da igre nema, kao i da je bilo dovoljno vremena da vidimo od igrača šta mogu i ne mogu, te da je ovo sada, najverovatnije, realna slika ovog tima. Treći poraz u poslednje četiri utakmice. Čak i najveći optimisti su ostali bez goriva.

Jasno je da nešto treba da se menja. Samo – šta?

Menjali su se igrači, odlazili i dolazili. Promenio se trener. A Partizanovo stanje je iz utakmice u utakmicu sve gore i gore…

Izvor mozzartsport.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.