UEFA i FIFA zajedno: Ko bude igrao Superligu, ne može na SP i EP!

Foto: Reuters

Klupsko svetsko prvenstvo će se, s druge strane, igrati u drugom formatu.

Veliki se domunđavaju u senci, javno pričaju da su za jednakost, a iza zatvorenih vrata prave planove kako da se dodatno obogate i prodube jaz, toliko da im niko ne priđe. Ostali se nerviraju, optužuju ih za sebičnost i apeluju da se ne dozvoli osnivanje zatvorene Superlige Evrope. Na stranu ovih drugih su se još jednom svrstale sve međunarodne fudbalske federacije, predvođene Uefom i Fifom, koje su u zajedničkom saopštenju podvukle, da neće dozvoliti da novac bude primaran kriterijum prilikom odlučivanja o tome, ko će igrati elitno evropsko takmičenje, već da će sportski rezultat “preživeti“ ovaj nalet stare fudbalske aristrokratije, uz pomoć nekoliko “skorojevića“ sa stotinama miliona u džepu.

Pored Uefe i Fife, zajedničko saopštenje su potpisali i predstavnici nadležnih fudbalskih organizacija Afrike, Azije, Južne Amerike, Okeanije i Konkakafa. Svi su istakli da ne bi priznali novoosnovanu Superligu. I ne samo to… Prvi put su odgovorili i pretnjom.

Svaki klub ili igrač, koji bi učestvovao u ovakvom takmičenju, snosio bi posledice tako što mu ne bi bilo dozvoljeno da nastupi u bilo kom takmičenju u organizaciji Fife ili njenih konfederacija“.

U prevodu: igrači ne bi mogli da igraju ni Svetska, ni Evropska, ni druga kontinentalna takmičenja.

Sedam pomenutih organizacija se, inače, oglasilo posle “najnovijih medijskih spekulacija“. Njih istina nije ni bilo poslednjih dana, ali se sporadično pojavljuju već godinama. Poslednji put, kad je Đozep Marija Bartomeu otvoreno rekao, da je uoči silaska sa predsedničke funkcije u Barseloni prijavio katalonski klub za projekat osnivanja Superlige.

Baš pre neki dan je Karl Hajnc Rumenige objavio, da bi Bajern odbio učešće u takvom takmičenju, mada je uprava bila zainteresovana, ali su navijači javno izrazili neslaganje s tom idejom. Nije, ipak, tajna da zainteresovanih ima, od Reala, preko Liverpula i Mančester junajteda, do Pari Sen Žermena i klubova iz Italije.

Uefa i Fifa su do sada i same imale sukob, jer je Svetska fudbalska federacija za širenje klupskog prvenstva planete, što bi uticalo na manje prihode Evropske fudbalske unije. Međutim, sada su se ujedinile. Pod broj jedan: stop Superligi. A pod broj dva: dobar dan proširenom Svetskom klupskom prvenstvu. U saopštenju se ističe da će priznata biti samo takmičenja pod okriljem Fife i šest konfederacija. Među njima i Fifino Svetsko klupsko prvenstvo, kako se navodi, “u sadašnjem i novom formatu“.

Zatvorene Superlige, pak, neće biti, jer su sportske zasluge, solidarnost, promocije u više rangove i ispadanje u niže “osnovi fudbalske piramide“.

Izvor mozzartsport.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos